Фон дер Лайен: Няма гаранция за споразумение с Лондон

Фон дер Лайен: Няма гаранция за споразумение с Лондон - картинка 1

Разхлабването на ограниченията заради COVID-19 заплашва с трета вълна

Не може да бъде предвиден окончателният резултат от преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания, заяви днес пред Европарламента в Брюксел председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен.

Тя информира депутатите за подготовката на Европейския съвет на 10 и 11 декември.

„В този момент никоя от страните не може да твърди, че ще бъде сключено споразумение до края на преходния период на 31 декември. Следващите дни ще бъдат решаващи“, каза Фон дер Лайен.

И уточни, че ЕС е подготвен за „Брекзит“ без споразумение. В Брюксел обаче ще направят всичко по силите си за постигането му и са готови да бъдат креативни.

 

Между Съюза и Обединеното кралство продължават да съществуват големи различия. Те са най-вече за равнопоставеността на дружествата, за надзора по изпълнението на постигнатите договорености с Лондон и за риболова.

Фон дер Лайен посочи, че в преговорите по други сфери е постигнат напредък.

 

Първите ваксинации в ЕС – през декември?

Председателят на ЕК говори и за ситуацията с COVID-19. Макар да е разбираемо хората да искат да бъдат облекчени противоепидемичните мерки, разхлабването им в неподходяща степен може да има обратен ефект и да увеличи риска от трета вълна на пандемията.

„ЕС не трябва да разхлабва прекалено бързо въведените нови ограничителни мерки. Знам, че собствениците на магазини, бармани и сервитьори в ресторантите искат прекратяване на ограниченията. Но трябва да се поучим от лятото и да не повтаряме същите грешки", каза Фон дер Лайен.

Ваксинирането срещу коронавируса в ЕС може да започне преди края на 2020 г., каза още тя. Първите граждани на ЕС могат да бъдат ваксинирани през декември.

 

Цинични ли са Полша и Унгария и може ли да има диктат на мнозинството?

Евродепутатите обсъдиха бюджета на ЕС за периода 2021-2027 г. и обвързването на парите от еврофондовете да страните членки с върховенството на закона. Полша и Унгария блокираха бюджета, недоволни от тази условност.

От парламентарната група на Европейската народна партия (ЕНП) изказаха мнение, че сега не е време за егоизъм. Християндемократите определиха като безотговорно ветото, наложено от двете държави. Но според тях би трябвало въпросът с бюджета и върховенството на закона да се прецени от Съда на ЕС.

От Прогресивния алианс на социалистите и демократитеи (СиД) изтъкнаха, че ЕС не е пазар. Те призоваха ЕНП да прояви смелост към партиите от нейното семейство, които блокират бюджетните преговори. Социалистите визирафха ФИДЕСК на унгарския премиер Виктор Орбан, която ЕНП не изключи от редиците си.

Либералите от „Обнови Европа“ заявиха, че ЕС е заложник на две свои членки. Според тях, след като някои авторитарни управници се оправдават с Брюксел, нека ЕС покаже, че може да взема твърди решения в защита на свободата и демокрацията.

Умерените „зелени“ обвиниха Варшава и Будапеща в цинично пренебрежение към нуждите на гражданите заради пресичането на възможността да бъдат подпомогнати в пандемията от COVID-19 с бюджетни средства.

По-различна позиция изказа крайно дясната група „Идентичност и демокрация“ (ИД). В нея смятат, че не може да има диктат на мнозинството. Колкото до ветото на Полша и Унгария, още през юли, когато Съветът обяви пробив за бюджета, е било ясно, че те ще го наложат в случай на обвързването на получаването на пари с върховенството на закона.

Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) изтъкнаха, че Договорът за ЕС не свързва бюджета и законността. И допълниха, че мнозинството в Европарламента се опитва да въвежда принципи извън Договора.

Особено яростен бе полският консерватор Патрик Яки, който нападна германското председателство на Съвета на ЕС.

„След като говорите за върховенство на закона, редно ли е да разговаряте с Власимир Путин за газопорводи?“, попита той.

И обвини Германия, че не е платила на Полша цялата компенсация за нацистката окупация по време на Втората световна война.

Гражданите имат спешна нужда от предвидената бюджетна помощ. Трудно е да си представим някой в ЕС да възрази срещу нуждата от върховенство на правото. Съдът на ЕС е мястото, където се решават противоречията по правни текстове, заяви Урсула фон дер Лайен.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна?

Да, всяка възможна и веднага.

50.00%

Да, но само отбранителна.

30.00%

Не, ще се справят и сами.

20.00%

В никакъв случай!

0.00%

Не знам...

0.00%

Блогове