Foreign Policy: Ако Тръмп спечели, САЩ ще заприличат на България

Foreign Policy: Ако Тръмп спечели, САЩ ще заприличат на България - картинка 1

Вижте как нещатна авторка на авторитетното списание в София сравнява управленията на Борисов и на Тръмп и какво общо намира между тях

Американското списание "Форин полиси" днес прави паралел между България и Съединените щати и смелата прогноза, че САЩ могат да заприличат на нашата страна, ако Тръмп спечели изборите. На американските президентски избори през 2016 г. "Форин полиси" за първи път в тогава 46-годишната си история се обяви в подкрепа на кандидат и това беше демократката Хилъри Клинтън, която загуби от Тръмп.

Днес изданието разказва за протестите в София срещу правителство, обвинявано, че е обвързано с олигархия и е потънало в корупция, и пише: 

"Корумпираната и пленена държава България може да стане първообраз на САЩ, ако президентът Доналд Тръмп бъде преизбран. Настоящата им криза предвещава дългосрочните последици от правителство, което още повече се съобразява с интересите на няколко бизнес лидери, близки до управляващата партия, за сметка на всички останали."

„Не само фашистките ксенофоби са способни да убият демокрацията, е цитиран да казва българският политолог Евгений Дайнов. - Тази задача може да бъде изпълнена много ефективно от полуграмотни мъже мачовци, лишени от каквато и да е антидемократична идеология.“

Преди 2016 г. този паралел може да е бил неразбираем. Демократичните институции на Съединените щати обикновено се възприемаха като стабилни, макар и несъвършени. Четири години по-късно ето ни къде сме, коментира "Форин полиси".

"Сегашната американска и българска администрация вече имат някои незавидни общи черти, продължава списанието. - И Тръмп, и Борисов управляват страните си със системи на фаворитизъм, възлагайки големи държавни поръчки на лично свързани с тях лица при малко мерки за отчетност. И двамата са разградили разделението на властите."

Изданието напомня за "Апартаментгейт" и посочва, че сред управляващите е имало оставки, но Борисов е останал на власт.

"За разлика от Тръмп Борисов не прави откровено расистки забележки и не се отнася пренебрежително към международните институции, пише "Форин полиси". - Той е фен на ЕС и е част от същия десноцентристки блок в Брюксел, където е партията на германската канцлерка Ангела Меркел."

"Но това не прави машинациите му по-малко опасни, отбелязва списанието. - Това просто означава, че западноевропейските лидери са по-склонни да игнорират корупцията в България - макар че с продължаването на протестите на законодателите от ЕС им е по-трудно да гледат встрани."

Проблемът в България и САЩ е по-дълбок от отделните лидери, които демонтират демокрациите на своите страни, пише авторката Ашира Морис, която списанието представя като журналистка на свободна практика, базирана в София.

Авторката Ашира Морис. Снимка Туитър

"Проблемът е в политическата система, която поставя шепа хора с концентрирана власт и богатство над закона и всички останали, пише тя. - Аспектите на сегашната траектория на Съединените щати - където лидерите на безпартийните агенции за обществено здраве са осмивани от Белия дом на фона на пандемия, а президентът открито атакува журналистите като врагове на народа - могат лесно да доведат до система, корумпирана като българската."

Списанието посочва, че управляващите в България са подчинили независимите институции, а голяма част от медийната собственост е концентрирана в ръцете на един човек - Делян Пеевски, когото организацията "Репортери без граници" нарича "най-прословутото въплъщение" на престъпен сговор между медии, политици и олигарси.

"Разследващите репортери са принуждавани да напускат работните си места или са изправени пред клеветнически кампании от изданията на Пеевски, докато други журналисти се сблъскват с всеобщия проблем на неплатените или нископлатените работни места. Свободата на печата в България е спаднала през последното десетилетие и сега е класирана на 111-о място в света от "Репортери без граници", далеч по-лошо от другите страни членки на ЕС", пише списанието.

Изданието посочва, че лозунгът на българските митинги е за оставката на Борисов, но че става дума не само за смяната на заемащия един пост, а за смяна на системата.

"През следващите месеци, докато българите продължават да се борят срещу държавната корупция, американците ще имат своя собствена възможност да направят същото, пише "Форин полиси". - Гледката на български знамена, наметнати върху раменете на протестиращите и енергично развявани по улиците, напомня, че националните символи и самите правителства могат да бъдат отвоювани."

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове