Франция ще експулсира над 230 заподозрени екстремисти

Франция ще експулсира над 230 заподозрени екстремисти - картинка 1

Хиляди французи демонстрираха срещу тероризма в Париж и други градове на страната

Като мярка след жестокото убийство на учител от екстремист, френското вътрешно министерство възнамерява да поиска експулсирането на над 230 чужденци, заподозрени в екстремизъм, съобщи радиостанция "Европа 1", цитирана от БГНЕС.

180 от тях в момента са в затвора, още 51 трябва да бъдат арестувани в следващите часове.

Междувременно хиляди хора се събраха в неделя в Париж и други градове на страната, за да отдадат почит на убития преподавател, съобщи БНР. Демонстрантите носеха плакати с надписи "Не на тоталитаризма на мисълта" и "Аз съм учител" в памет на жертвата. 

Още петима души са били арестувани във връзка с престъплението. С това задържаните стават общо девет, предаде Франс прес. Сред петимата нови задържани са двама родители на ученик в училището, в което е работил убитият преподавател, както и лица, които са познавали убиеца, но не са от семейството му.

Преди това бяха задържани 17-годишният брат, родителите и дядото на нападателя. Според съдебни източници, той е на 18 години и е от чеченски произход. Роден е в Москва и е живял във Франция. Атентаторът е извършвал престъпления от общ характер, но не е бил следен за радикален ислямизъм.

Той се е нахвърлил върху 47-годишния учител заради урока по свобода на словото и мисълта, при която показал на учениците карикатури на Мохамед. Преди това преподавателят е предложил на мюсюлманите да излязат от стаята. Това е предизвикало недоволството на някои родители в социалните мрежи.

Междувременно излезе информация, че се проучва съобщение, качено в социалната мрежа “Туитър“ от акаунт, който вече е затворен и в който е имало снимка на главата на жертвата. Снимката е придружена и със заплашително послание, адресирано до президента Еманюел Макрон, в което той е бил наречен "лидер на неверниците".

Разследването на убийството се води от антитерористичната прокуратура в Париж, а президентът Еманюел Макрон определи случилото се като терористичен акт. 

Терористите няма да успеят да разединят френското общество, мракобесието няма да победи, заяви Макрон по повод убийството.

 “Един от нашите граждани беше убит, защото преподаваше, той учеше учениците за свободата на словото, свободата да вярваме или да не вярваме. Нашият сънародник беше грубо нападнат. Той стана жертва на терористична ислямистка атака“, каза още президентът.

Франция ще реагира по най-решителен начин след извършеното вчера убийство на учител по история, заяви премиерът Жан Кастекс.

На 21 октомври във Франция ще се състои национална церемония за сбогуване с убития учител под егидата на Елисейския дворец.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове