FT: След санкциите по Магнитски Борисов се бори за политическото си оцеляване

FT: След санкциите по Магнитски Борисов се бори за политическото си оцеляване - картинка 1

Изданието напомня още за снимките на нощното шкафче на Борисов, влиянието на Пеевски върху българските медии и месеците на протести

"Хватката на силния в България отслабва на фона на наложените от САЩ санкции. Бойко Борисов се бори за политическия си живот на фона на протести срещу корупцията и в навечерието на изборите",  пише лондонският всекидневник "Файненшъл таймс".

Тема в днешната публикация на авторитетното издание са наложените от Вашингтон санкции по закона "Магнитски".

В текста е цитиран Христо Иванов, който определя санкциите като "приятелски жест" от САЩ. 

"Дълго Борисов изглеждаше като непоклатимо геологично образувание в българската политика, използвайки натиск и страх, за да знаят всички кой е силният", допълва още Христо Иванов.

Изданието определя действието на Вашингтон като упрек за липсата на антикорупционни механизми на Европейския съюз и бездействието му по отношение на това, което се случва в "собствения му заден двор".

Елена Йончева също е цитирана с думите, че сега "най-големият въпрос сега е кого са подкупвали в правителството".

Весела Чернева от Европейския съвет за външна политика казва, че сега е важно Брюксел да изпрати ясен сигнал, че  няма да си затваря очите за корупцията в България.

"Тя нанася щети на българското общество. И, честно казано, не е добре за сближаването между страните в ЕС. Заради нея догонването от страна на България става много по-бавно", казва тя.

От "Файненшъл таймс" напомнят още за снимките на нощното шкафче на Борисов, влиянието на Пеевски върху българските медии, което е послужило за утвърждаването на управлението на Борисов, месеците на протести и неуспехът да се формира правителство след парламентарните избори на четвърти април. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове