(ВИДЕО) Г-жа Терминатор? Не, нов руски костюм, който пази от експлозии!

(ВИДЕО) Г-жа Терминатор? Не, нов руски костюм, който пази от експлозии! - картинка 1
(ВИДЕО) Г-жа Терминатор? Не, нов руски костюм, който пази от експлозии! - картинка 2
(ВИДЕО) Г-жа Терминатор? Не, нов руски костюм, който пази от експлозии! - картинка 3
(ВИДЕО) Г-жа Терминатор? Не, нов руски костюм, който пази от експлозии! - картинка 4
a_boat_in_eyes.png

Руско пропагандно клипче предизвика бурен присмех в социалните мрежи

Няма шега, няма измама: красива руса жена неуязвима крачи през минно поле, облечена в специален костюм, последен писък на руската военна мода... извинете, руската военна индустрия!
Край нея избухват мини, валят гранати и пламъци обвиват стройната й фигура. Но тя неустрашимо върви през гъстия дим, недосегаема за взривовете, за хвърчащите навсякъде пръст и отломки, недокосната от огъня на пожарите. Е, девствено белият й костюм в края на упражнението е почти черен, но момичето е в прекрасно здраве, ефектно сваля маската от лицето си и гордо развява буйни руси коси!

Очевидно, неуязвима е и за взривните вълни, които подобни експлозии би трябвало да предизвикват...

В последното изречение е "заровено кучето", разбира се.

Ако видеото беше споделено от някой друг, а не лично от вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин, то щеше да предизвика масови похвали към авторите за добрите специални ефекти в него.

Но Дмитрий Рогозин е и ръководител на военно-промишления комплекс на могъщата Русия, затова първите коментари в мрежите могат да бъдат сравнени единствено в бурни овации. Промъкват се крехки гласчета, твърдящи, че за да те убие мина, дори не е нужно да стъпиш на нея - първо, ще те метне на метри разстояние и ако не се изпотрошиш при падането, взривната вълна вече ще е разкъсала вътрешностите ти... Рускоезичните фенове на Рогозин нападат скептиците, наричат ги Тома Неверни и предатели.

Обаче, колкото по-популярен става клипа, толкова повече се умножават гласовете, изразяващи съмнение в достоверността на показаното.

Да, ефектно е, да момичето е хубаво, но очевидно тежи около тон!

Няма друг начин да остане права и да продължи да ходи, ако на метри от нея избухне бойна граната или мина. А точно това уж се вижда на клипа!
Ако пък тежка е не тя самата, а костюма, възниква въпросът как успява да го носи при видимо крехката си физика? За подобен подвиг би трябвало да е с дадености на Терминатор или на тежкотоварен кон!

И все пак, видеото е факт и няма причина да наричаме г-н Рогозин лъжец!

Просто опасностите, през които красивата Мис Терминатор минава са бутафорни - взривовете са учебни и на достатъчно разстояние от нея, а бързото преминаване през пламъци не е проблем за някои добре познати материи, широко ползвани в противопожарните технологии.

Специално за най-любопитните читатели, No Comment попита специалисти по експлозиви и защита от  тях какво точно виждаме на видеото. След като търпеливо ги изчакахме да се посмеят, чухме дословно следното:

"Във военното производство отдавна са познати материи и технологии, от които се изработват костюмите на сапьорите. Да, те имат защитни свойства и работата им е да опазят човека в костюма жив.

Подчертавам - жив! За съжаление, далеч не здрав,

ако в близост до него избухне взривно устройство. Разбира се, тези технологии постоянно се развиват, към познатия на всички кевлар (текстилът, от който се изработват бронежилетките) се добавят модерни влакна, които намаляват теглото на костюма, като в същото време усилват здравината му. В областта на гръдния кош и корема, както и на главата се добавят плочи от леки композитни материали с изключителна здравина, които поемат ударната вълна на взрива. Ако ги няма, ударът разкъсва вътрешностите на човека, макар да няма видима рана по тялото му отвън.

И дори да ги има, законите на физиката остават в сила -

ударната вълна, причинена от взрив на бойна граната просто захвърля всичко с теглото на човек на десетки метри от мястото на експлозията.

Дори облечен в тежкия си костюм сапьор ще прелети няколко метра и ако има късмет, ще се размине само с тежки натъртвания, но твърде често и със счупени кости. 
На видеото виждаме точно обратното - жената бодро марширува през нещо, като минно поле, почти по права линия. Това е абсурдно не от гледна точка на военните технологии, а защото просто нарушава законите на физиката в тази Вселена. Т.е. гледаме кинематографично произведение, което може да бъде описано с една дума - пропаганда.
Или, ако искате - детайл от хибридна информационна война."

До този извод стигат и мнозина от коментиращите в социалните мрежи - гледаме упражнение по "вътрешно ведомствен PR", предназначено за повдигане на духа на руснаците, защото за външна "консумация" е твърде несериозно и предизвиква присмех. 
Можехте да се постараете повече, г-н Рогозин! ;)

 

/10

Коментари 1

  • #1
    Petko dimitrov -

    Na men mi izglejda istinsko.

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове