Г-жо Фандъкова, да си платя ли такса „пес“?

Г-жо Фандъкова, да си платя ли такса „пес“? - картинка 1

Или да Ви поразходя с мен!?

Добър ден будни граждани, обичащи животните и знаещи какво е хуманно отношение.

За пореден път ще Ви сблъскам с реалността. Да, тази реалност, с която се борите всекидневно и срещате между блоковите пространства, парковете и градинките. Тази реалност, заради която губите живота на обичаното от вас четириного приятелче.

Ще започна с „великата“ наредба на Столична община за придобиване, притежание и отглеждане на домашни животни на територията й.

Според наредбата „всеки, който отглежда животно домашен любимец или се грижи за такъв, е длъжен да му осигурява необходимото пространство и движение“. До тук всичко е прекрасно и самата наредба звучи обнадеждаващо. Но действителността показва съвсем друго. Да, говоря именно за обособените кучешки площадки на територията на общината. Да, същите тези, които не виждате да съществуват. Да, сетихте ли се къде си разхождате животинките. Да, всеки го прави, защото друг избор няма. Движение им осигуряваме, но не и в „обособените“ площи. Не за друго, а защото вероятно ще забележите, че повечето са до голям булевард, с прелитащи автомобили, камиони и каквото друго се сетите.

 

Идилия. Софийска. Красота. Висока скорост. Играем си точно на бързи и яростни. И двете неща ги има.

Г-жо кмет, предполагам сте се главозамаяли много след великите постижения и победи на местните избори, но все пак обърнете някакво внимание и на гражданите, от които изисквате таксички всяка година. Ще направите ли нещо по този въпрос? Ще се чукнете ли в главата, че е необходимо да се оградят определени тревни площи, а не само да размахате с пръст и да кажете „Тези песове ще се разхождат там, там до шосето!“.

Разбира се, тези думи не са Ваши, но просто си представям как ги изричате. Може би не съм далеч от истината. Да, всичко е загадка, мистична.

Изниква ми един образ на „кучемразка“. Круела Девил. Героинята е наистина зловеща. Впрочем тя си имаше и послушни и покорни помощници. Злодеи, комични и абсурдни в действията си.

Да Ви попитам още нещо, единен регистър на домашните любимци имате ли? Нямате?

Каква изненада.

А контрол осъществявате ли? Следите ли какво се случва със недобронамерените стопани? Не следите?

Каква изненада.

Мерки срещу изродите, мятащи отрова и вкусни месни хапки с кукички вътре, взимате ли?

Колко случая на отровени домашни любимци на територията на Вашата община има? Статистика водите ли си? Пращате ли някой да почиства и контролира тревните площи?

Извинявайте, кога в кварталите ще ангажирате някой да окоси джунглата пълна с кърлежи и  евентуално от добра воля да напръска срещу вредители?

Ако Вие си падате по екзотичните амазонски дълбини, нас не ни влекат.

Изобщо не ни е комфортно да бродим из гъстите шубраци, постоянно да гледаме в земята, да намираме отрови и кучетата ни да измират, заради несвършена работа и пълно безхаберие.

Помислете и за софийските деца, къде играят, в какво се въргалят? Едно детенце също може да реши да опита от интересните бонбонки или напръсканите треви.

Г-жо Фандъкова, още се чудя дали да бъда съвестен гражданин и да Ви внеса таксичката. Ще си помисля още известно време. Резултатите ще покажат дали Столична община заслужава да получава заплати.

Специални поздрави и на Мария Бояджийска! На нея внимание ще обърна скоро!

За Вас трезвомислещи хора, радвам се, че Ви има! Продължавайте да показвате нередностите, защото в противен случай нищо няма да се промени! И се пазете, пазете и любимците си!

/33

Коментари 9

 • #9
  Бълхария -

  Много сте се притеснили, за децата да не намерят отровата, ако бяхте се притеснили и за децата наравани от песове, ако бяхте попитали кмет Фандъкова дали има статистика за броя на нахапаните, тогава щях да ви повярвам, че ви е еня за обществото, а не само за мастиите ви. Но такива въпроси няма, защото просто това не ви интересува!

 • #8
  Мими -

  Аа такива си имаме и ние.Тръгнала госпожата с глутницата си-хъскита,ма кой ги гледа,какво става,кой нападат не я интересува!!Та си седи гледка си нещо някъде.Пффффф...отговорност трябва,ама не всеки я притежава.

 • #7
  Александра Калоянова -

  Живея в Бояна. Преди години местната кметица определи четири места за кучешка територия. Предложението отиде при кметица Фандъкова и потъна. Така и не се случи нищо. И в този квартал водим кучетата на къса каишка и непрекъснато им подвикваме. Има и такива безхаберни, които пускат огромните си любимци да се щурат, докато човекът си гвори по телефона или ровичка във фейса. Това е положението.

 • #6
  Антоанета -

  Напълно съгласна съм, както с горе написаното, така и с коментиралите. Наглоста на общините е доказана. Нямат право да събират такси. Не сме длъжни, да им вършим работата и да им, плащаме за това. Ако, сме поели, техните задължения , то е само от човешка гледна точка, а не за да ги правим по-богати и още, толкова по-безотговорни и алчни. За жестокото отношение, към бездомните, кой ще отговаря? Дали, да не започнем дя плащаме и на полицията, такси? Аман от терористи!

 • #5
  Лили Ранкова -

  Здравейте! Още когато уж "публично" ни попитаха за предложения относно маршрутите и местата за разходки на домашни любимци, и впоследствие ги определиха, аз зададох в официално писмо до СО въпроса: "Къде са кучешките паркове? Къде нашите кучета имат възможност да бъдат пуснати да се социализират, да тичат, играят и т.н.?" Официалният им отговор беше:"Г-жо Ранкова, местата за разходки са публикувани в официалния сайт на Столична община." Как ви звучи това? На онези направо не им пука!!! Аз си плащам данъка всяка година, регистрирала съм кучето си и имам някаква пършива бележка. Това беше преди 6 ГОДИНИ!!! И регистър все още няма!!! СРАМ, СРАМ, СРАМ!!! Да не говорим, че критериите за тези, които искат да си вземат куче трябва да се завишат стократно! Аман от нефелни стопани, дето искат плюшена играчка и след 5 месеца я изхвърлят на улицата. Да не говорим за незаконните развъдници от типа на: мойта кучка трябва да я заплодя поне един път, за да не боледува, и ше ги раздам... В белите страни хората взимат кучета или от родословни развъдчици или от приютите за бездомни кучета. Там такива сериали няма!!! Ох, не знам, не знам...тежко ни!

 • #4
  Даная -

  Когато столична и всички общини спазят законите за защита на животните,когато има осъдени за престъпления срещу тях,когато ми се осигури оградено тревно пространство ,защитено от опасности за кучето ми,когато се обърне внимание на гласът на протестиращите защитници на животните,когато имаме действаща зоополиция и съд за отровители и мъчители на животни,тогава ще плащам такси,защото сега аз храня,кастрирам,ваксинирам,обезпаразитявам,лекувам и се грижа за 6 бездомника от улицата,сиреч спестявам на общината 1800лв. на месец!А колко са хората като мен? Ако сметнем общо колко безплатна работа вършим на общината би трябвало тя да плаща на нас!За нас общината не е свършила нищо, хората обичащи животните буквално са дискриминирани,защото ние берем тревогите и психическия и душевен тормоз от бездействието ,безнаказаността и беззаконието спрямо убийци и мъчители на животни!

 • #3
  Илиана -

  Съгласна съм! Не може да искат гражданите да са съвестни, а те да си веят байряка и да си лапкат едни парички. Постоянно намираме кучешки примамки, отрови, салами с куки, ланати и т.н. от психопатите, които не мислят, че има деца в близост до тези площадки! Ай сиктир вече!

 • #2
  Г.Г. -

  Да,даа.Много добре казано.В Надежда 1 между блоковети имаме и плъхове ,които играят вечер в детцките градинки....гъстите шубраци крият изненади-змийчета,плъхчета,торби с боклуци....абе мила картинка....иначе днес ми викат от общината да съм си вържела кучето,че глобичка ...хмммм ами глобичка за тях ще има ли?Викат ми тук играят деца....Къде бее!?!!В храстите с пръхове и змии ли?Шубраците до кръста ,пълни с гадини и боклуци.Ще си плащам ,ама друк път ,ареее у лЕво ,тъпаци.....

 • #1
  Мая Илиева -

  Въобще няма да им нося таксичка! Стига сме им пълнили гушата. Каквото поискаха - това изпълнихме като съвестни граждани. За какво си имплантирах чуждо тяло в тялото на кучето ми? Къде им е регистъра? Колко пари дадох за вадене на кърлежи от нас, не от кучетата? Чистя ли си след кучетата - чистя си! Колко бездомници кастрирах и осинових - свърших тяхната работа! на всичкото отгоре нямам право да водя кучето си където си искам. Е няма как да стане. Не искам да подхранвам повече мазните им усмивки. Браво! Страхотно си го написал!

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове