Гай Юлий Цезар изпраща до Римския сенат своето прочуто съобщение "Veni, vidi, vici"

Гай Юлий Цезар изпраща до Римския сенат своето прочуто съобщение "Veni, vidi, vici" - картинка 1

Какво още се е случило на тази дата?

На днешният ден през 47 г. пр. н.е. Гай Юлий Цезар изпраща съобщение до Римския с думите Veni, vidi, vici (Дойдох, видях, победих.), след като е победил войските на боспорския цар Фарнак II. 

Цезар се славел като бохем с избухлив и сприхав характер, а на моменти скандализирал с разпуснатото си поведение и любовните си авантюри. За републиканците в Рим Цезар е зъл демон, за аристократите - нахална издънка с нагли амбиции, за легионите и римската тълпа - той е бог.

На днешния ден 1934 година, Адолф Хитлер се самопровъзгласява за фюрер след смъртта на президента Паул фон Хинденбург и получава цялата власт в Германия. 

В Българската история този ден е записан с няколко събития:
  През 1330 г на престола се възкачва сръбкинята Анна-Неда, съпруга на починалия цар Михайл III Шишман и сестра на сръбския крал Стефан Урош III Дечански.
  На 2 август 1903 г. избухва Илинденско - Преобаженското въстание, организирано от Вътрешната македонска революционна организация. 

Положителен факт от този ден е откриването на позитрона през 1932 година от американският физик от шведски произход Карл Андерсън, за която през 1936 получава Нобелова награда за физика.
Позитронът е елементарна частица, изграждаща антиматерията и представляваща античастица на електрона - двете частици са с еднакви маса и спин, но с противоположен заряд.

1865 г. излиза от печат книгата „Алиса в страната на чудесата” на Луис Карол.Всъщност Алиса се появява на бял свят няколко години по-рано, когато Чарлз Лютуидж Доджсън, както е истинското име на Луис Карол, започва да разказва приключенията й на дете със същото име. 

Първата, научила за шеметното пътешествие на момиченцето с жълта рокля, е дъщерята на декана на колежа към Христовата църква (където преподава и Карол) - Алиса Лидъл. Именно на нея през 1864 г. авторът подарява ръкопис на книжката, илюстриран от него самия.
На следващата година „Алиса в Страната на чудесата” се появява като официално издание, последвана от „Алиса в Огледалния свят” през 1872 г. Двете книги са подписани с името Луис Карол. Това обаче се оказва псевдоним на Чарлз Лютуидж Доджсън - преподавател по математика в Оксфорд, и всички в колежа го познават като ексцентричен и затворен човек.

Днес рожден ден празнува изпълнителя на песента, слушана от много ученици и студенти "Отличен 6" Тони Стораро.

Друг рожденик е Димитър Илиев, български рали пилот, осемкратен шампион в българския рали шампионат и един от тримата българи, печелили престижното автомобилно състезание - Рали България.

Любопитни факти са, че днес в Азербайджан празнуват Ден на националното кино, в Сърбия е Ден на авиацията, а в Гвиана празнуват Ден на свободата. 

/41

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Блогове