"Галъп": Близо 54 на сто смятат, че правителството не се справя с коронакризата

"Галъп": Близо 54 на сто смятат, че правителството не се справя с коронакризата - картинка 1

Расте процентът на хората, които искат повече ограничения. 76% се страхуват, че при нужда не могат да разчитат на здравната система

Над половината българи смятат, че българското правителство не се справя с управлението на избухналата с пълна сила коронакриза. Общественото мнение остава особено разделено по въпроса дали трябва да има по-строги мерки - в общи линии 50 на 50, но процентът на привържениците на необходимостта от ограничения леко преобладава като се движи нагоре спрямо нагласите през лятото.

Разделени са и оценките за ползите от носенето на маска. Но по един въпрос има внушително мнозинство -  76,2%, или над три четвърти, споделят страха, че няма да могат да разчитат на здравната система при нужда.

Данните са от бърз телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 28 октомври и 1 ноември сред 800 души.

Мненията са разделени по въпроса дали българското правителство се справя с коронавируса. Обществените оценки за работата на правителството по темата „коронавирус“ изглеждат по-неблагоприятни в сравнение с пролетта и лятото, макар да остават по-добри от общите оценки за работата на правителството.  

На границата на октомври и ноември общо 44,5% са напълно съгласни (15,1%) или по-скоро съгласни (29,4%), че правителството се справя добре със ситуацията с коронавируса, а общо 53,6% са по-скоро несъгласни (25,2%) или напълно несъгласни (28,4%).

През пролетта делът на положителните оценки беше преминал 70% и това се дължеше на бързата реакция, на страха, който навсякъде по света накара хората да забравят политическите различия, както и в крайна сметка на сравнително ниския брой отчетени в България случаи, отбелязват от агенцията. 

Мненията са почти равно разделени и по въпроса дали са необходими отново твърди ограничителни мерки.

"От лятото насам явно има и известно „свикване с мисълта“ – вероятно заради новините от други европейски страни. Ако при предходния скок, през лятото, около 60% са били несъгласни, а под 40% – съгласни, сега отговорите са в съотношение 50,8% съгласни (21,8% по-скоро съгласни и 29% напълно съгласни) срещу 47,6% несъгласни (18,6% по-скоро несъгласни и 29% напълно несъгласни)", отбелязват от агенцията. 

42,5% от анкетираните твърдят, че им е писнало от всякакви ограничения. Все пак, мнозинство от 54,8% не приемат подобна позиция. Известен дял се колебаят.

Макар и крехко мнозинство (50,6%), приема, че маските осигуряват добра защита. 45,7% са на обратното мнение, а има и известен дял колебаещи се.

Доверяването на алтернативни теории личи и в отношението към тестовете: 53,2% изказват съмнение в тяхната надеждност. 31,4% им вярват напълно. Тук обаче зоната на затрудняващите се да отговорят е закономерно висока - 15,4%.

В края на октомври: близо една четвърт смятат, че няма сериозна опасност

В края на октомври 21,9% избират опцията „Коронавирусът е смъртоносна опасност за човечеството и едно от най-страшните неща, което хората са преживявали“. 52,2% избират по-умереното „Коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип“. 24,3% намират, че „Коронавирусът не е сериозна опасност и напрежението около него е по-скоро шумотевица и паника“.

Много осезаема е тревогата за здравната система. 76,2% споделят страха, че евентуално няма да могат да разчитат на здравната система при нужда. 21,7% явно не изпитват такъв страх, а има и известен дял колебаещи се.

75,7% намират обаче, че медиите създават и излишна паника. 62,3% виждат подобна вина у институциите. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове