„ГАРДИЪН“: За Путин бежанците са оръжие срещу ЕС и Турция!

Русия използва същата тактика, като в първата война в Чечня и Северен Кавказ през 90-те години

1/Опроверженията на Русия на информацията, че тя носи отговорност да смъртоносните удари по болници и училища, изглеждат за Анкара напълно неубедителни.  Такъв анализ направи Саймън Тийсдъл в британския вестник „Гардиън“. Според високопоставени турски източници Владимир Путин и неговите сирийски съюзници използват увеличаващите се потоци бежанци, спасяващи се от рускиите удари, като оръжие, съзнателно насочено срещу Турция и Европа.

Дмитрий Песков отхвърли обвиненията на Турция и на други страни,

че руската армия, и сирийските кюрди, са извършили военни престъпления при бомбардировките на 15 февруари, в резултат на които загинаха 50 човека. „Те не могат да докажат своите обвинения“, каза Песков.

В отговор на това и на искането на Москва за резолюция на Съвета за сигурност на ООН, осъждаща турския обстрел на сирийска територия, турският премиер Ахмет Давутоглу заяви, че Русия се държи „цинично“ и „предизвикателно“. Той заявил още, че Турция повече няма да приема бежанци от Северна Сирия и ще направи всичко да предотвратява подобни инциденти.

„Ако Русия продължи да се държи като терористична организация и принуждава мирните жители да бягат, ние ще дадем максимално твърд отговор“,

увери Давутоглу турския парламент. – „От 30 септември руските самолети извършиха почти 8 хиляди полета, нанасяйки жестоки и варварски удари, без да подбира, по мирни граждани и войници, по деца и старци“.

При боевете около Алепо повече от 50 000 души останаха без дом.

Турция още повече се безпокои от териториалните завоевания на бойците от Сирийския кюрдски демократичен съюз, който според нея са организация от терористи и наемници, поддържащи съюзнически отношения с Москва. Атаките на кюрдите, включително овладяването на важната военна база Менег, бяха с подкрепата на руската авиация. Турция пък отговори с обстрел на кюрдски позиции в Сирия.

В откъс от доклад на турските специални служби, публикуван на 16 февруари в „Хюриет“, се казва, че Турция подозира Русия в съзнателни опити да превърне бежанската криза в свое оръжие.

В доклада се казва: „Силите на режима и неговите съюзници се опитват да провокират нова бежанска вълна,

която се насочва към Азаз в Северна Сирия...Между Азаз и турския град Килис, на участък от около 8 км, са разположени 10 лагера за бежанци. По всяка вероятност обитателите на тези лагери ще искат убежище в Турция, а самите лагери ще минат под контрола на сирийските кюрди или на войските на Асад“.

Турските специални служби казват за „Хюриет“, че Русия използва същата тактика,

която е използвала при първата война в Чечня в Северен Кавказ през 90-те години на миналия век, известна като „моделът Грозни“. Тактиката предвижда силово прочистване на градски жилищни райони чрез военни удари по местното население. Когато целта бъде постигната, в прочистените райони влиза тежко оръжие, за да унищожи опозиционните сили и това винаги е съпроводено с големи разрушения на инфраструктурата.

Тактиката на Русия едва ли е нещо ново. Новото е, че Русия съзнателно провокира вълна от бежанци, а  това оказва влияние върху останалите държави, които трябва да се оправят с последствията.

Преди дни американският сенатор Джон Маккейн, който остро критикува администрацията на Обама

за политиката на ненамеса в Сирия, заяви, че стратегията на Русия е да предизвика бежанска криза, която да използва като оръжие за внасяне на разногласия в НАТО и отслабване на европейския проект.

На Мюнхенската конференция европейски политици  също споделиха подобни подозрения, отбелязвайки, че удари се нанасят по магазини, училища и болници, за да се принуди местното население да бяга и да се увеличат бежанците към Турция и Европа.

Според американски източници за миналата седмица силите на режима и Русия са унищожили двете най-големи болници в Алепо. Само за тази година има 14 нападения срещу болници.

Ако Русия използва бежанците, за да получи политически и военни предимства,

то тази тактика дава плодове. САЩ оказват силен натиск върху Турция в опит да я принуди да спре ударите по позиции на сирийските кюрди, които Вашингтон подкрепя. По тази и по други причини в отношенията между Турция и САЩ настъпи охлаждане.

Турция е в напрегнати отношения и с Франция,

която иска Анкара приоритетно да води битка с „Ислямска държава“ в Североизточна Сирия. Напрежение има и между Турция и  ЕС, с който тя не може да постигне споразумение как най-добре да се реши проблемът с бежанците.

Като плюс за Путин е и ескалиращата бежанска криза,

която внася смущения и в отношенията между САЩ и Европа: бившият външен министър на Франция Лоран Фабиюс обвини Вашингтон в нежелание да изпълнява ангажиментите си. Решението на германския канцлер да приеме сирийските бежанци е обект на остра критика както в Германия, така и от френския премиер Манюел Валс.

Меркел поддържа искането на Турция да се създаде зона,

забранена за полети в Северна Сирия, но Барак Обама на няколко пъти отхвърля предложението. От своя страна Турция се опитва да убеди своите западни съюзници и тези от Персийския залив в нуждата от мащабна военна операция в Сирия – този сценарий обаче, среща отпорът на Обама.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове