Генералният секретар на EASPD Люк Зелдерло и министър Бисер Петков обсъдиха развитието на социалната икономика в България

Генералният секретар на EASPD Люк Зелдерло и министър Бисер Петков обсъдиха развитието на социалната икономика в България - картинка 1

Предвидено е съвместно провеждане на европейска конференция в страната през следващата година

На 9 и 10 октомври, в София, по покана на Национален алианс за социална отговорност /НАСО/, се проведе официално посещение на Люк Зелдерло, генерален секретар на Европейската асоциация на доставчиците на услуги за хора с увреждания /EASPD/ в България. Посещението на Люк Зелдерло беше свързано с общите теми на работа в подкрепа на хората с увреждания.

По инициатива на НАСО се проведе среща в МТСП между Люк Зелдерло от EASPD, председателят на НАСО Георги Георгиев и министъра на труда и социалната политика Бисер Петков. Участие в срещата взе и заместник-министър Зорница Русинова.

Обсъдени бяха темите за принципите в основата на Закона за социалните услуги, които предстои да се изготвя и е много чакан от сектора; наболелия въпрос за финансовите стандарти, кадровото развитие и заплащането на специалистите с социалния сектор; перспективите и важността на политиката за развитие на социална икономика и социални предприятия в България, възможностите и необходимостта от политики за заетост на хората с увреждания; провеждането на съвместна конференция между EASPD, МТСП и НАСО и др.

Люк Зелдерло и Георги Георгиев акцентираха на заетостта за хора с увреждания на отворения пазар на труда, като политика и практика, която може да включи в пазара на труда поне 200 000 хора с увреждания от България, които сега са изолирани от възможност за трудова дейност.

Очаква се и съвместно провеждане на европейска конференция на тема „Социално предприемачество, социални услуги, заетост“, с организатори EASPD, НАСО и МТСП, която да бъде през юни във Варна като част от съпътстващата програма за българското председателство на Съвета на ЕС, с очаквани 300-400 участници от Европа и България от социалния сектор. Министерството и инициаторите на срещата постигнаха съгласие за провеждане на форума и неговите параметри.

 

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове