Генка Шикерова разказва дали Норвегия отвлича деца

Генка Шикерова разказва дали Норвегия отвлича деца - картинка 1

"Соцалната война" е документа поредица от три части, която цели да даде отговор на въпроса дали в Норвегия се отвличат деца и кой стои зад „пропагандната истерия“ в България

Документална поредица от три части на журналистката Генка Шикерова, озаглавена "Социална война", разказва за социалната служба на Норвегия "Барневерне".

В понеделник излезе първата част от трилогията, носеща заглавието „Децата на Норвегия“.

„Социална война“ цели да даде отговор на въпроса дали в скандинавската страна се отвличат деца и кой стои зад „пропагандната истерия“ в България, казват продуцентите на продукцията от dnews.bg

В първия епизод Шикерова взема интервюта със служител от Службата за закрила на дето в Осло, както и от хора, които като деца са били изведени от семействата си.

1,1 млн. деца под 18 г. живеят в скандинавската държава. От тях изведени от семействата са 11 600, т.е. 1%, обобщава журналистката. Според разследването мерки са взети спрямо общо 3% от децата, като броят им през последните години нараства заради притока на мигранти и непридружените деца.

"Ние имаме най-добрите социални работници в света. За външния свят тази ситуация изглежда хаотична, дори чудовищна, защото вие виждате само външната страна на нещата. Вие не сте живели в моя дом, не сте видели това, което съм виждала аз. Няма да кажа какво е то, защото не искам да говоря за това. Когато чуеш само едната гледна точка, естествено е да чуеш страшни неща: те отвличат деца, отвеждат ги от домовете им", разказва една от младите жени, заснети от българската журналистка.

В първия епизод от поредицата става ясно също, че социалните служби в Норвегия имат право да изведат веднага детето от дома му само в изключителни ситуации, в които има заплаха за живота и здравето му. В останалите случаи се води процес.

 

В последната година в България се проведоха десетки протести против подготвяната от социалното министерство Стратегия за детето. Тя беше оттеглена заради тях, като в социалните мрежи бяха тиражирани множество съобщения, че държавата и неправителствени организации ще отнемат безконтролно деца от родителите им. Подобна информация стана причина през октомври две училища в Сливен да бъдат опразнени от родители, които се притесняваха, че децата им ще им бъдат взети. Подобно нещо се случи и в столичния квартал „Факултета“.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове