Георги Кадиев за пробива в акцизната информационна система: Никога няма да разберем колко милиарда сме загубили

Георги Кадиев за пробива в акцизната информационна система: Никога няма да разберем колко милиарда сме загубили - картинка 1

На IT отдела в Агенция "Митници" им е казано да си затварят очите, твърди лидерът на "Нормална държава"

Пробивът на акцизната информационна система на митниците е най-голямият провал на приходните агенции, откакто аз ги следя, т.е. от 2005. 

Слушам в парламента какво говори министър Горанов и шефът на митниците. “Информационната система няма значение (Горанов), ръстът на акцизи за 5-е години на БАЦИС е 23.5% (Костов)”. 
Глупости. Ръстът на акцизи не е оправдание за кражба. 
Пробивът на системата не е работа на разработчика. Пробивът идва от това, че има една парола за всички системни администратори. И от това, че има само една парола за дистационен достъп на всички оператори на системата. Като в “Ориент Експрес”- всички са убийци, в случая всички са трили от системата. 
Тези пароли се създават от самата Агенция Митници. Там има дирекция “ИТ”, чийто директор от 12-13 години насам бе сменен преди месец. Той е правил целият софтуер на агенцията- той ли не знае какви пароли да направи?
Има и звено “Информационна сигурност”, което е директно към директора на агенцията. Тяхна работа е именно да одитират информационната система. Те ли не са видели тези пароли?
Цялата БАЦИС система е на backup на няколко сървъра. И навсякъде са трити файлове. Никой ли не забеляза?
Абсурд. 
Казано им е да си затварят очите. Пирамида, от горе до долу. 
Никога няма да знаем какво е изтрито и колко милиони или милиарди левове са загубени. Категорично не е “престъпна небрежност”, а умишлено злодеяние. 
Затова ще сме с ниски заплати и пенсии. 
Защото едни плащат данъци, други ги крадат. 
Дори и оставка на Горанов или правителството няма да помогне. Парите вече ги няма. 
Но поне занапред да не се случва.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове