Георги Лозанов отказа на Недялко Недялков

Георги Лозанов отказа на Недялко Недялков - картинка 1

Председателят на Съвета за електронни медии напуска институцията, за да не гласува решението за регистрация на телевизия „Пик“

9/Председателят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Георги Лозанов обяви, че напуска институцията, за да не участва в гласуването на регистрацията на телевизия "Пик". Той обяви това в писмо до своите колеги, публикувано на страницата на СЕМ.

Оставката му ще бъде гласувана на заседанието на 1 март.

Медийният регулатор няма право да откаже регистрацията на телевизията, ако нейните документи изпълняват формалните изисквания на закона. „За“ лиценза за старта на телевизията са гласували членовете на съвета Анна Хаджиева, Анюта Асенова и Иво Атанасов. Проектът за телевизия на собственика на агенция „Пик“ Недялко Недялков се свързва с интересите на Делян Пеевски.

„Подавам оставка като член на СЕМ и съответно като негов председател. Разгледах внимателно документите на кандидата за телевизионна регистрация “Пик Броудкастинг” АД и установих, че няма законови основания тя да му бъде отказана. Винаги съм се стремил да прилагам закона според неговите изисквания, независимо от моите предпочитания. Заедно с това обаче

 

не бих искал нито с гласа си като член на СЕМ, нито с подписа си като негов председател да легализирам в електронните медии агресивната риторика на едноименната онлайн медиа, която лесно минава в регистрите на враждебната реч,

 

макар и не непременно по расов, етнически или  религиозен признак. Така би се загубила разликата между регулираната със закон и нерегулираната медийна публичност, а оттам и видимия ефект на медийната регулация въобще. Изправен съм пред противоречие, от което не откривам друг персонален изход, освен напускането на съвета.“, пише в оставката си Георги Лозанов.

Медийният експерт допълва, че регулацията няма как да роди някакви идеални медии и едва ли може направи и съществуващите кой знае колко по-добри, но може да удържа една граница в публичната комуникация, която не бива да бъде преминавана.

"Давам си сметка, че през последната година и то не само заради телевизионните амбиции на ПИК все по-малко съм в състояние да пазя тази граница. Поне при сега действащата нормативна уредба, която не предвижда изследване на публичното поведение и източниците на финансиране на кандидатите за лицензия и регистрация,

 

не включва понятието "слово на омразата" и адекватни на ситуацията у нас разпоредби за санкционирането му, не защитава журналистите от собствениците на медии,

 

не въвежда специализирани прагове на концентрация на собствеността, не разпознава конфликт на интереси в управлението на програми и създаването на предавания от професионални политици, не превръща в императивно изискване формулирането на обществената мисия на обществените медии и не обвързва държавната субсидия с реализацията й и пр., и пр.", пише Лозанов.

Лозанов  напомня за двата известни казуса от изминалата година, свързани с Българското национално радио (БНР) – лицензирането от СЕМ на регионална програма за Кърджали и свалянето на предаването „Деконструкция”, заради системно нарушаване на закона. Лозанов казва, че тези случаи са генерирали политически настроения в обратна на либералната посока, които са превърнали него самият и СЕМ в "енергично обстрелвана мишена".

 

"Започна "разчистване на сметки" с изразителите на либерални позиции в нашето общество.

 

Стигна се дотам, че в Народното събрание беше подложено на гласуване фактическото закриване на медийния регулатор и едва не мина, а 109 души, организирани от вестник "Дума", които се анонсираха като леви интелектуалци, подписаха декларация в подкрепа на "Деконструкция", където съм наречен „лице на полицейщината”. Всичко това е толкова несъвместимо със собствената ми престава за мен самия и със смисъла на дейността ми като дългогодишен участник в медийната регулация, че за момента просто не виждам мястото си в нея, чувствам се прогонен", обяснява Лозанов.

В заключение той казва, че за развитие на ситуацията има значение и "принудителното отстъпление на културния либерализъм в световен мащаб, следствие на емигрантската вълна и терористичните атаки в евроатлантическа зона.

"В същия антилиберален контекст изпълнителната власт в Полша наскоро със закон си присвои управлението на обществените медии. Затова не в отказ от колегиална солидарност, а именно от колегиална солидарност днес ви казвам довиждане, скъпи мои колеги", завърщва писмото на Лозанов до колегите му от СЕМ.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове