ГЕРБ и ДПС останаха сами в искането парламентът да проверява Рашков за предизборен натиск

ГЕРБ и ДПС останаха сами в искането парламентът да проверява Рашков за предизборен натиск - картинка 1

ИТН се въздържаха, БСП, ДБ и ИСНИ гласуваха против

Парламентът отхвърли предложението на ГЕРБ за създаване на анкетна комисия, която за три месеца да изнесе всички факти и обстоятелства за прилагането на СРС от МВР по отношение на български граждани, участващи в предизборната кампания и изборния процес за 46-ото Народно събрание. Единствено ДПС подкрепи предложението, като поиска комисията да разследва и натиска върху определени партии по време на предизборната кампания. Останалите партии бяха "против" или се въздържаха.

Целта на ГЕРБ-СДС според Маноил Манев е с комисията "да излезе наяве, без една жена каза, какво точно се е случвало в предизборната кампания" и да се види "недопустимия, неочакван и непредполагаем натиск на МВР", който е станал "платформа за самохвалство на Бойко Рашков".

Аргументите да не се приеме предложението - че ще има постоянна комисия в парламента; че ГЕРБ се опитва "да облъчва народа, че има натиск" и др. Според бившите управляващи неподкрепящите са лицемери. Дебатът продължи два часа и мина през обвинения в лицемерие и купуване на гласове, разказване на стари случаи и цитати от Джордж Оруел.

Според Йордан Цонев ДПС е казала на президента Румен Радев, че е имало случаи на натиск и кметове са карани да подписват декларации, че няма да участват в изборния процес, макар да трябва по закон. Движението иска всеки случай да се разгледа в парламента. Според Николай Хаджигенов от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" подписването на декларации по закон не е репресия.

 

"Както е лицемерно ГЕРБ да говори за полицейско насилие, така и вие, г-н Цонев, е лицемерно да говорите за натиск. Горските са функция на ДПС и тормозят хората на битово ниво - да не им дават дърва", каза зам.-председателят на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Ако има кабинет, той обеща смяна на горските.

"ДПС не е имало горски нито в Кърджали, нито в един смесен район по времето на ГЕРБ", отвърна Йордан Цонев. После каза за Бойко Рашков: "С нервостта и изблиците си на нарцисизъм този не може да бъде представа за български министър".

От БСП дадоха за пример, че в ромските секции в София ГЕРБ има 1700 гласа по-малко на 11 юли, отколкото от 4 април, а след ареста на кмета на Гурково гласовете за ДПС в 27 избирателен район Стара Загора са паднали с 9 хил.

"Имало репресия срещу ГЕРБ? Пускам сълза", каза Николай Хаджигенов.

Според Мустафа Карадайъ в момента имало "демокрация на лицемерието", а нежеланието на останалите партии да не подкрепят комисията е "заявка за диктатура" и опит за скриване на тормоза над хора.

"Демокрацията се бори отвън, а не от Министерския съвет", каза Николай Хаджигенов.

Депутатът от "Изправи се.БГ! Ние идваме!" Димитър Делчев предложи в предмета на комисията да се възложи президентът да пусне един дрон и да разследва какво става в спалнята на премиера, за да е пълен циркът.

"И десет комисии да направите - общественото мнение е толкова подковано, че вие сте купувачи на гласове, че нищо няма да постигнете", обърната се Татяна Дончева към ГЕРБ.

Според Рамадан Аталай от ДПС, за да има авторитет Народното събрание, трябва да има такава комисия и да се разпитват хората.

Източник: Дневник

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове