ГЕРБ и партньори бойкотираха извънредното заседание на парламента (СНИМКИ)

ГЕРБ и партньори бойкотираха извънредното заседание на парламента (СНИМКИ) - картинка 1

Протестиращи чакаха депутатите с домати и яйца. Трябваше да дойде и Бойко Борисов, но не се осмели

Най-голямата партия в парламента ГЕРБ бойкотира извънредното заседание на Народното събрание - кворум няма, няма да има и заседание. Минути след 9 ч., когато трябваше да е началният час, председателката Цвета Караянчева съобщи, че в залата има едва 78 народни представители при 121 необходими - от опозицията от БСП и ДПС. 

Така изглеждаха депутатските банки на ГЕРБ и "Обединени патриоти" в деня, в който Народното събрание трябваше да заседава.

Повторният опит за регистрация и старт на пленарното заседание завърши със същия резултат. 

Решението на властта депутатите й да не се регистрират за извънредно заседание по време на лятната парламентарна ваканция съобщи Александър Ненков. Той е и единственият представител на ГЕРБ в сградата, като изключим Караянчева.

С позиция, че няма да участват в свикано от Корнелия Нинова и БСП заседание, излязоха и депутатите от ВМРО: "Не е време за дезертьорство, а за работа. Боричканията на бизнесмени, институции и „революционен авангард“ са вредни за България. За нас властта не е самоцел, но няма и да бъдем статисти във вътрешните борби на БСП и Нинова и в битките на т.нар. олигарси с властта. За нас мандатът в това Народно събрание ще бъде изпълнен едва тогава, когато нашите основни приоритети бъдат реализирани."

Не присъстваха депутати и от НФСБ, и от водещата се в опозиция партия "Воля".

След провала на заседанието депутати от БСП коментираха, че ГЕРБ и Бойко Борисов са се скрили от Народното събрание и от "народната любов". 

Граждани от около 8 ч. сутринта се позиционираха около сградата, викаха "оставка", а някои бяха "въоръжени" с домати и яйца, за да посрещнат депутатите. Като се оказа, че парламентът няма да работи, последва призив и малкото народни представители в залата да бъдат изпратени подобаващо - отново с домати и яйца. Откъм служебния вход на сградата звучеше песента "Не'ам нерви" на Милена. Там са се събрали протестиращи от Гражданско движение "Боец", имаше и представители на "Демократична България", а пред тях - плътен полицейски кордон. Една полицайка беше уцелена погрешка, като протестиращите се извиниха. Направен бе опит недоволните да стъпят на тротоара зад парламента, а не в градинката, но полицията сгъсти кордона, за да опази зоната за сигурност около институцията.

 

Темите в дневния ред на народните представители трябваше да са две. Първата - дебати по искането на левицата Министерският съвет да бъде задължен да внесе актуализация на държавния бюджет за 2020 г., с която да се отговори с мерки на кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса. По закон единствено правителството има законодателна инициатива по отношение на бюджета на държавата. 

Втората точка е по-ключовата: "Изслушване на министър-председателя на Република България Бойко Борисов и на министъра на вътрешните работи Христо Терзийски за насилието, упражнено върху граждани и журналисти по време на Националната конфереция на ПП ГЕРБ, проведена на 5 август 2020 г. в гр. София, Тех парк." Темата отново бе предложена от левицата, която, за да поиска извънредно заседание, трябваше да посочи и дневния му ред. Първоначално социалистите искаха Народното събрание да проработи още този понеделник, но Караянчева избра 13 август. 

Една четвърт от народните представители имат право да поискат институцията да работи - както направи БСП. Кворумът според демократичната традиция е ангажимент на политическото мнозинство в законодателния орган. Това не пречи и управляващите, не само опозицията, да прибягват към "проваляне" на кворума като политически инструмент. Така се случи по време на извънредното положение заради коронавируса, когато парламентът спря редовната си работа. Първият опит на БСП да свика заседание удари на камък - просто от ГЕРБ не се регистрираха в залата. Вторият опит тогава беше успешен.

Няколко часа след проваленото заседание започнаха да пристигат и първите политически коментари. Лидерът на "Да, България" и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов определи действията на ГЕРБ като опит за скриването на Борисов с цел да се спести изслушването му по въпроса за това как управляващите се отнасят към протестиращите. 

"Борисов в момента се крие от общественото мнение, крие се от хората, не смее да излезе сред тях. И единствено се появява, за да раздава пари. Раздава ги като свои, само че става дума за наши пари.” 

Междувременно Иванов обясни, че според различни изчисления, на година заради корупционни схеми се източват около 10 млрд. лв. 

"Ние искаме да затворим тези дупки и да спестим. За да могат да се правят социални политики. За да може да се инвестира в образование, да може да се инвестира в млади хора. Нашият ангажимент на Демократична България е, че след като приложим бързите реформи, които точно имаме представа как да направим, и след като спрем това чудовищно източване от по 10 млрд на година, тези пари ще бъдат инвестирани в това България да се превърне в една от най-добрите страни за отглеждане на деца и за образование и за работа на младите хора.”  

Лидерът на БСП - Корнелия Нинова, пък заяви, че с отказа си да се регистрират управляващите си направили ритуално самоубиство от страх. 

"Страх от реакцията на опозицията, страх от протеста, страх от истината. Българският народ днес видя нагледно как се руши държавност. Борисов днес за пореден път показа как се показва върховенството на закона. Защото раздаването на пари можед а се случи само през Закона за бюджета и през неговата актуализация в парламента", обясни Нинова. 

Тя обяви и че към момента нямало никаква информация по въпроса колко пари има в бюджета, какъв е дефицитът, излишъкът или кредитите. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове