ГЕРБ и "патриотите" си прехвърлят отговорността за неплащането на първия ден на болничния

ГЕРБ и "патриотите" си прехвърлят отговорността за неплащането на първия ден на болничния - картинка 1

Горанов не бил виновен - решението било на цялата коалиция

Коалиционните партньори ГЕРБ и "Обединени патриоти" си прехвърлиха взаимно отговорността за предложението първият ден от болничния да не се плаща от 1 януари, т.е. да е за сметка на работещия. То бе анонсирано в четвъртък след заседание на коалиционния съвет при премиера Бойко Борисов, когато управляващите партньори отказаха да обявят кой е вносителят му.

Идеята, в подкрепа на която са се обявявали работодателски организации, предизвика критики от страна на синдикатите, които обявиха, че ще настояват за среща с Борисов по темата. Негативни реакции имаше и в социалните мрежи.

Днес председателят на бюджетната комисия в Народното събрание от ГЕРБ Менда Стоянова каза, че предложението първият ден от болничния да не се плаща е направено от "Обединени патриоти", тъй като ако е било на ГЕРБ, е щяло да бъде записано в проектобюджета преди внасянето му в парламента. Колегата й от "Обединените патриоти" Юлиан Ангелов обяви, че предложението е на финансовия министър Владислав Горанов. 

На въпрос дали ГЕРБ може да се откаже от идеята Менда Стоянова каза, че решението е на коалиционния съвет, а партията държи коалицията да остане стабилна. Според Юлиан Ангелов пък "Обединените патриоти" винаги се вслушват в гласа на хората.

Текстовете за новите правила за плащане на болничния не са готови. Според председателя на бюджетната комисия по тях ще работи експертна група, като ще има изключения - болничният ще се плаща изцяло на майки, които гледат болните си деца, както и при трудови злополуки.

Час и половина по-късно Владислав Горанов, който участваше в парламентарния контрол, обяви, че нито Стоянова, нито Ангелов са участвали в съвета на коалицията, т.е. те коментирали грешно пакета от предложения. Няколко пъти той повтори, че предложението е на управляващата коалиция. По думите му анализите показват, че ще се намали склонността от злоупотреби с болничните, които за няколко години нарастнали двойно - от 8 млн. дни до 18 млн. В момента не можело да се контролира даването на болнични за сливане на почивни дни, особено в малките населени места.

Засега Бойко Борисов, който в момента е в Солун, не е коментирал предложението.


От БСП и ДПС вече казаха, че са против. Според Ерол Мехмед от движението това е скрито увеличение на осигурителната вноска. Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че предложението е възможно най-несправедливото и призова работещите да не се примиряват с отнемането на поредното им право.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове