ГЕРБ иска промени в Конституцията, за да се разследва приватизацията без давност

ГЕРБ иска промени в Конституцията, за да се разследва приватизацията без давност - картинка 1

От БСП зависи дали промяната ще стане факт, тъй като "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" вече са декларирали подкрепата си

ГЕРБ внася промени в Конституцията за премахване на давността за престъпления при приватизационни сделки от 1992 до 2017 г. 

Решението на партията обяви депутатът от ГЕРБ и председател на правната комисия Данаил Кирилов, след като Йордан Цонев от ДПС съобщи, че започват да събират подписка за същата промяна, съобщава OffNews. 

Съгласно Конституцията, без давност са само престъпленията срещу мира и човечеството. Ако промяната бъде приета, към тях ще се добавят и престъпленията, свързани с приватизационни сделки. 

Кирилов подчерта, че досега е имало разследвания на такива престъпления, но много производства са били прекратени по давност, която в момента е 5 години. 

За бърза промяна в Конституцията са необходими 180 гласа. Ако не се съберат толкова, за по-бавната процедура са необходими 160 гласа "за".

От ГЕРБ подчертаха, че от БСП зависи дали промяната ще стане факт по бързата процедура, тъй като "Обединени патриоти", ДПС и "Воля" вече са декларирали подкрепата си

Парадоксално, очакваме подписа на Нинова да развалим лошите приватизационни сделки. Тя е "златният пръст", коментира депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова.

"Имаме декларацията на Нинова за притежаване на над 5500 акции в "Техноимпекс". През 2005 г. тя притежава 7200 акции, саморъчно подписани от нея. В декларацията й пред Сметната палата, когато е освободена като зам.-министър, тя посочва, че притежава над 65 000 лв. от продажбата на акции в "Техноимпекс". Нинова влязла в борда и на друга държавна фирма - "Техноимпортекспорт", на 30 юни 1997 г.", каза Атанасова. 

"Ако опозицията не ни подкрепи, тогава Конституцията изисква 2/3 от общия брой на народните представители, като гласуването се провежда 2 месеца след предходното. "Обединени патриоти“ и ДПС, "Воля" са заявявали отдавна, че ще се борят със всякакви порочни практики, смятам, че ще ни подкрепят. Очакваме и "златния пръст" на Корнелия Нинова да се подпише. Парадоксално ще е, когато БСП се опитва да се пребори с паралелната държава, дали ще се пребори със съвестта на Корнелия Нинова и ще се подпише", подчерта тя.

Данаил Кирилов уточни, че ГЕРБ са обсъдили всички правни възможности, включително за промени в Наказателния кодекс и Конституцията, като според тях това е най-доброто решение. 

Крайният срок е фиксиран до 2017 г. защото към момента има около 20 нераздържавени държавни търговски  дружества и те са в забранителния списък. Няма да бъде създаван специален орган, извън тези в Конституцията, уточни той и допълни, че не става въпрос за разваляне на приватизационни договори, а за наказания на виновните за неизгодни сделки.

По думите му това се налага, защото престъпленията, свързани с приватизацията, имат специално значение за българското демократично развитие. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове