ГЕРБ подкрепи БСП за изслушване на Иван Гешев в парламента. Той ще пише и доклад

ГЕРБ подкрепи БСП за изслушване на Иван Гешев в парламента. Той ще пише и доклад - картинка 1

ДПС и "патриотите" си замълчаха, но 179 депутати гласуваха "за" привикването на главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев ще трябва да напише доклад за текущата работа на прокуратурата и да се яви пред Народното събрание на изслушване. Решението бе взето почти единодушно от Народното събрание - със 179 гласа "за" и 1 "против", без въздържали се. До задължение на Гешев да се яви пред депутатите се стигна, след като БСП предложи инициативата, а от ГЕРБ обявиха подкрепа. Решението отне едва 10-ина минути пленарно време.

Гешев ще трябва да напише доклад за работата си за периода януари - август 2020 г. Срокът идва да каже, че въпросното изслушване няма да се случи в рамките на идния месец.

ГЕРБ подкрепи идеята на БСП, макар представители на управляващите да не се изказаха по същество по мотивите на искането. А в тях пише, че действия на държавното обвинение и ръководителя й Гешев създават напрежение и са "един от поводите за масовите протести в защита на демокрацията". Освен това е налице усещането, че "действията на прокуратурата излизат извън процесуалните правила и закрепените в Конституцията основни права на гражданите". 

Антон Кутев от БСП обяви, че въпросното изслушване на главния прокурор ще е само началото на големия разговор и за правомощията на институцията, и за нужни промени в законодателството, евентуално и в Конституцията и този разговор трябва да бъде проведен.

Припомняме, че през миналата седмица отново Кутев настоя председателят на Народното събрание да поеме инициативата Гешев да се яви пред депутатите и да отговаря на въпроси. Председателстващият тогава заседанието Емил Христов от ГЕРБ отхвърли тази опция с аргумента, че си има друга процедура за целта. 

От ДПС и "Обединени патриоти" днес замълчаха. 

Социалистите през миналата седмица също се обявиха в изявления с искането на 14-дневните вече протести за оставка на Иван Гешев. Извънпарламентарната коалиция "Демократична България", която иска същото, а вчера внесе сигнал до Висшия съдебен съвет и до правосъдния министър Данаил Кирилов - чрез премиера Бойко Борисов, с настояване да бъде започната процедура по отстраняване на обвинител № 1 заради системно уронване престижа на съдебната власт, обвини неотдавна социалистите, че при последната поява на Гешев в парламента не са задали нито един въпрос. 

От левицата обясниха това с факта, че в началото на месеца Гешев говори за годишния доклад за работата на прокуратурата, но начело на институцията тогава все още бе Сотир Цацаров. Затова и не питали. През 2019 г. и преди да го наследи, Иван Гешев бе заместник на Цацаров.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове