ГЕРБ с три варианта за изход: Всичките без Борисов

ГЕРБ с три варианта за изход: Всичките без Борисов - картинка 1

Само две партии - ГЕРБ и ДПС, били готови веднага за предсрочни избори

В ГЕРБ се обсъждат три варианта за изход от създалата се криза, като всички те минават с оттеглянето на премиера Бойко Борисов. От ръководството на партията са съобщили за БНР, че днес при премиера Бойко Борисов се е състояла среща  с участието на ключови министри от кабинета и кмета на Варна Иван Портних. 

Обсъдени са били три варианта за излизане от създалата се ситуация.

Първият вариант предвижда подаване на оставка на правителството, назначаване на служебен кабинет и провеждане на предсрочни избори. Повечето от присъстващите са били на мнение, че вариантът е рисков за големите енергийни проекти на страната, твърди БНР. 

Вторият вариант е назначаване на преходно експертно правителство за довършване на мандата с нови министри и нов премиер, след вота на недоверие през следващата седмица, по време на който депутатите от мнозинството ще гласуват "въздържал се", след което президентът ще връчи мандат първо на най-голямата парламентарна сила -ГЕРБ.

Третият вариант предвижда смяна на всички министри, излизане на премиера Борисов в отпуск до края на мандата и изпълняване на длъжността премиер от вицепремиера.

Рискът обаче в този случай е ситуацията да остане нестабилна. 

По време на обсъждането е било изразено мнение,че само две партии- ГЕРБ и ДПС, са готови веднага за предсрочни избори, тъй като имат добре организирани структури в цялата страна. 

Окончателното решение ще бъде взето след завръщането на премиера Борисов от Брюксел, където ще има присъствено заседание на Съвета на ЕС.

Борисов ще решава за оставката след Европейския съвет

По-рано премиерът Бойко Борисов даде знак, че въпросът за оставката му ще бъде решен след заседанието на Европейския съвет в края на тази седмица.

"Да мине Европейския съвет и ще говорим пак", каза Борисов по време на заседанието на Министерския съвет по повод протестите, които настояват за аставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

"Това, което ме спира, е в събота и неделя - Европейският съвет, за да защитим парите за България. Има вот на недоверие (внесен от БСП), ще го гледаме", обясни премиерът с уморен глас пред министрите си.

До края на седмицата предстои коалиционен съвет на управляващите. По информация на Mediapool на него ще бъде обсъден и въпроса дали правителството ще подава оставка.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове