ГЕРБ се отказва от "Продължаваме промяната - Демократична България", започва разговори с други за кабинет

ГЕРБ се отказва от "Продължаваме промяната - Демократична България", започва разговори с други за кабинет - картинка 1

Партията е готова да "сподели отговорността" за управлението с другите партии в Парламента, включително "Възраждане"

ГЕРБ се отказва да преговаря повече с "Продължаваме промяната - Демократична България" за правителство заради отказа на коалицията да включи представители на партията на Бойко Борисов в предложението си за правителство, дори и новата коалиция да се откаже от номинацията си за Асен Василев в проектоправителството.

Първата по големина парламентарна група започва разговори с останалите парламентарно представени партии, за да търси подкрепа за свое правителство на малцинството. Това се разбра от изказване на председателя на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на Народното събрание.

"Те взривяват единствената добра за държавата опция, с цел местни избори. От днес започваме разговори с другите партии. Коалиция няма да правим, прилагаме тяхната коварна хватка: правителство на малцинство само от ГЕРБ", каза Борисов.

 

Какво ще прави ГЕРБ

Президентът Румен Радев все още не е обявил кога ще връчи първия мандат за съставяне на правителство. Той трябва да бъде получен от кандидат-премиер на ГЕРБ, който има седем дни да предложи състав и структура на Министерския съвет или да го върне неизпълнен.

Борисов даде обаче противоречиви заявки какви за плановете на ГЕРБ за първия мандат. Първо каза, че подобно на "Продължаваме промяната - Демократична България" ще предложи правителство на малцинството със свои кадри.

Но и допусна, че отговорността може да е споделена:
"В тази ситуация отговорността на всички партии, включително и "Възраждане", е да се направи един кабинет от личности. Това го казвам за първи път, защото при тази ситуация бюджет няма да бъде приет", каза Борисов и уточни, че ще води разговори за личности от другите парламентарно представени партии в евентуално правителство.

В типичния си стил, попитан дали в т. нар. кабинет от личности представители на "Продължаваме промяната - Демократична България" са приемливи, Борисов каза:

"Аз бих настоял Асен Василев да е пожизнен министър на финансите, докато не си оправи финансите, трябва да е министър".

Борисов отново повтори заявката си, че той няма да е номинацията на ГЕРБ за премиер.

"Аз си имам поверие: три за щастие. Като съм бил някъде три пъти, стига ми. Имам достатъчно експерти и хора, които да го направят", каза Борисов.

Правителство или избори

Още от края на предизборната кампания Борисов повтаря, че иска да направи коалиция с "Продължаваме промяната - Демократична България", но и постоянно оставя впечатлението, че има и други възможности да състави кабинет, без да назовава еднозначно другите си потенциални партньори. ГЕРБ, ДПС и БСП имат достатъчен брой депутати, за да изберат правителство.

Според заявката на Борисов днес (3 май) по-вероятно е да се върви към поредни предсрочни избори, за които хвърли вината на "Продължаваме промяната - Демократична България": "Всички непотребни заради глупости и инат, отиваме на избори без бюджет. Това ще е крайният резултат".

Какво може все пак с "Продължаваме промяната - Демократична България"

Борисов заяви, че все пак с "Продължаваме промяната - Демократична България" имат допирни точки, като щели да продължават да говорят по законите от Плана за възстановяване и устойчивост, както и щели да работят за приемането на България в Шенген и еврозоната. Един от законите е този за въвеждане на механизъм за разследване на главния прокурор.

"Главният прокурор сега се казва Гешев, преди се казвал Велчев, Цацаров, ще се казва и другояче след една или две години. Контролът върху тази фигура като институция трябва да го има", каза Борисов.

Източник: Дневник

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове