Герджиков: Прокуратурата и КПКОНПИ работят прилично

Герджиков: Прокуратурата и КПКОНПИ работят прилично - картинка 1

Радев бил слаб имитатор на Борисов в схемите с олигарси

Кандидатът за президент, подкрепен от ГЕРБ, Анастас Герджиков определи работата на прокуратурата и Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) през последните години като прилична.

"Някакви олигарси бяха арестувани, някакви средства бяха конфискувани", аргументира се той, без да влезе в подробности. После обаче допълни, че вече 32 години у нас няма върховенство на закона.

Герджиков е категоричен, че не бива отстраняването на главния прокурор Иван Гешев и шефа на КПКОНПИ Сотир Цацаров да бъде приоритет.

"Ще махнем някой и ще дойде друг. Махнахме Борисов и дойде служебното правителство", посочи кандидат-президентът пред Нова тв. 

Точно обратното заяви съпредседателят на победителя на изброите "Продължаваме промяната" Кирил Петков, който обяви, че първата работа на новото правителство е да се занимае с Гешев и Цацаров.

Анастас Герджиков обаче счита, че не трябва да има персонална смяна в съдебната система, а промяна в правилата.

"Какъвто и да е Гешев, питам дали в деня, в който ще сменим Гешев, ще имаме ли върховенство на правото? Няма да имаме! Съдебната реформа не засяга Гешев, а всички нива", категоричен е той.

Герджиков попита още дали няма да е проблем, ако някой следващ главен прокурор арестува 50 души, но съдът не ги осъди. В демократичните държави обаче ролята на държавното обвинение е да събере достатъчно доказателства за присъда, а не да се променят правилата, за да има по-голям брой осъджания.

Кандидатът за президент на няколко пъти разкритикува Румен Радев, че се опитва да унищожи партийната система у нас, като даде за пример приливане на гласове между него и "Продължаваме промяната", което рушяло държавността.

"Научаваме нови и нови неща. Това, което се случи вчера е, че за първи път някой от ляво излезе и каза: "царят е гол". Президентът е гол, защото е свързан със служебното правителство, което разпределя обществени поръчки", заяви Герджиков по повод речта на лидера на БСП Корнелия Нинова при подаването на оставка.

Според него казаното от Нинова е достатъчно сериозно.

"Правовата държава не допуска задкулисие, затова когато излезе лидер на партия и каже такова нещо, трябва да се уверим дали тези неща са верни и да приложим закона", смята той. "Не познавам олигарси и нямам общо със задкулисието при никога. Месеци чувахме за задкулисието при Борисов, сега чуваме за Радев, не е редно да заметем второто под килима", категоричен е Герджиков.

Той заключи, че има достатъчно големи шансове да спечели срещу Румен Радев на балотажа в неделя, тъй като вече няма 23 претенденти за президент, а избирателите на отпадналите кандидати биха гласували за него, а не за действащия държавен глава. Герджиков определи и като скандално поведението на Бойко Рашков, тъй като МВР, по негови думи, упражнявало терор върху невинни граждани в страната. Преди изборите МВР проведе поредица от акции срещу купуването на гласове, което доведе до рекордно ниски нива на гласуване в ромските квартали.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове