Германия поема отговорност за нацистките престъпления, обяви Меркел в Атина

Германия поема отговорност за нацистките престъпления, обяви Меркел в Атина - картинка 1

Тя обаче избегна коментар за евентуални репарации

Германия поема отговорност за нацистките престъпления в Гърция.

Това заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел по време на посещение в балканската държава, цитирана от АФП.

Меркел проведе среща с гръцкия президент и положи венец пред Паметника на Незнайния войн до парламента на Гърция.

По време на разговорите с президента Прокопис Павлопулос, Меркел отбеляза, че е "сърдечен въпрос да се подкрепя Гърция в полза и за двете страни". Коментирайки окупацията на Гърция от нацистка Германия, Италия и България в периода 1941-1944 г., канцлерът заяви, че Германия напълно поема отговорност за историята си и извършените престъпления в Гърция от нацисткия режим.

Тя обаче избегна коментар за евентуални репарации.

Канцлерът добави, че Германия "съзнава историческата отговорност" за "страданието", причинено от нацистите в Гърция.

Гръцкият президент описа репарациите от Втората световна война като въпрос, който все още юридически остава "неразрешен".

След пристигането на Меркел в Атина възникнаха големи сблъсъци между полицията и протестиращи.
Програмата на Меркел също включва посещение в германско училище в Атина и среща с опозицията в официалната резиденция на германското посолство.

Вчера Меркел започна двудневна визита в Гърция. Това е първото й посещение в Гърция от 2014 година насам.

Канцлерът приветства решителните действия на гръцкия премиер Алексис Ципрас за новото име на Република Македония. По думите ѝ това позволява на Република Северна Македония да стане член на НАТО и на Европейския съюз.

В края на миналата година Атина поиска €288 млрд. репарации от Германия за нацистката окупация. Берлин открито отхвърля претенциите за изплащане на репарации.

Според доклад компенсацията за унищоженията в Гърция през периода 1941-1944 г. трябва да е в размер на 288 милиарда евро. Изчислено е, че Берлин трябва да изплати и допълнителни 11 милиарда евро, тъй като през 1943 г. нацистите са взели заем от 476 милиона марки от Централната банка на Гърция. Според историците заемат, който е взет без лихва, е бил използван за финансиране на кампанията на нацисткия режим в Африка и е изиграл основна роля за обедняването на гърците.

При разследването са разгледани повече от 400 000 страници архиви от американските и руските национални архиви за зверствата. Съюзническите сили са били методични при събирането на информация за кланета, унищожения на жилища и данни за загиналите.

Десетки хиляди гърци са убити по време на окупацията. Най-малко 300 000 умират от глад. Еврейската общност е почти изцяло ликвидирана.

Германското правителство категорично отхвърля претенциите на Гърция и Полша, която също е тежко пострадала от нацистките зверства. Според Берлин казусът е разрешен през 1960 г., когато на Атина са платени 115 милиона германски марки, или 205 милиона британски лири днес.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове