Германия пред нови избори: Коалиция "Ямайка" се провали

Германия пред нови избори: Коалиция "Ямайка" се провали - картинка 1

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц потвърди, че партията му няма да участва в нова голяма коалиция с ХДС/ХСС

Преговорите за съставяне на управляваща коалиция в Германия се провалиха. 

Канцлерът Ангела Меркел ще се срещне днес с президента Франк-Валтер Щайнмайер, за да го информира, че не е успяла да се споразумее за управляваща коалиция със Свободните демократи и Зелените.

Решението й да се срещне с президента, който има правомощието да свика нови избори, е знак, че канцлерът няма да прави опити да оглави правителство на малцинството със Зелените, коментира Ройтерс. 

Преговорите за предварително коалиционно споразумение за управление на Германия навлязоха в неделя във второ непредвидено продължение. Поредният краен срок, който си поставиха консервативният блок на Ангела Меркел, Свободните демократи и Зелените, изтече, без да бъде постигнат компромис, предаде Франс прес, цитирана от БНР. 

Преговорите се провалиха след оттеглянето на Свободните демократи от предварителните разговори, заяви в Берлин лидерът им Кристиан Линднер. По думите му не е било възможно да се намери обща основа за преговори за съставяне на т.нар. коалиция Ямайка. 

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Мартин Шулц потвърди, че партията му няма да участва в нова голяма коалиция с ХДС/ХСС, предаде ДПА, цитирана от БТА. "Избирателите отхвърлиха голямата коалиция", каза Шулц на регионална партийна конференция в Нюрнберг, преди да стане известно, че проучвателните преговори между ХДС/ХСС, Свободните демократи и Зелените са се провалили.

В петък Шулц каза, че ако преговорите се провалят, трябва да бъдат свикани нови избори.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Къде ще прекарате коледните празници?

У дома, със семейството.

45.16%

В някоя класическа коледна столица - Виена, Прага, Будапеща!

22.58%

Колкото по-далече, толкова по-добре!

17.74%

Където има сняг, какво е Коледа без снежинки!

14.52%

Блогове