Германски съд отряза Ердоган, разреши на медиите да се шегуват с него

Германски съд отряза Ердоган, разреши на медиите да се шегуват с него - картинка 1

Сега всички германски медии имат повод да се майтапят с Ердоган колкото си поискат

Германски съд отхвърли офертата на президента на Турция - Реджеп Таил Ердоган за съдебна забрана срещу изпълнителният директор на издателския концерн "Аксел Шпрингер" - Матиас Дьопфнер, съобщи агенция "Ройтерс". 

Президентът вероятно ще обжалва решението. 

Дьопфнер си навлече гнева на Ердоган, след като публично защити комика Ян Бьомерман, който също е обект на съдебно преследване от президента.

Адвокатът на президента – Ралф Хьокер, коментира пред в. "Уолстрийт джърнъл", че искът е за временна възбрана на коментарите на Дьопфнер и цели да прекрати "вълната от обиди", нанесени на Ердоган. Той заяви по-рано, че очаква съдът да отхвърли иска, но ще посъветва клиента си да обжалва.

"Вълната от обиди" започна с предаване на Бьомерман по обществената телевизия ZDF, когато той изрецитира стихотворение, посветено на Ердоган, съдържащо груби сексуални препратки и обвинения в репресии над малцинствата в Турция. След това президентът заведе дело срещу него.

Изпълнителният директор на "Аксел Шпрингер", който е един от най-големите издателски концерни в Европа, изрази подкрепата си за комика в отворено писмо, публикувано през април в германския вестник "Велт ам зонтаг". В него Дьопфнер писа, че се е смял на стихотворението и подкрепя думите на Бьомерман "с цялото си сърце". От "Аксел Шпрингер" заявиха, че "още нямат информация за случая", но че Дьопфнер е искал да защити свободата на изкуството и сатирата.

"Той (Ердоган) е човешко същество, а достойнството му е неприкосновено", заяви адвокатът Хьокер и допълни, че според германската конституция това право е над свободата на пресата, изкуството и мненията.

"Заради Бьомерман сега всички си мислят, че могат да обиждат президента. Така че трябва да си понесат последствията", казва той в интервю за "Уолстрийт джърнъл".

Вчера правната кантора, защитаваща Ердоган, съобщи, че е успяла да получи такава заповед срещу продуцента и режисьор Уве Бол, който също застана зад Бьомерман в свое видео, публикувано в интернет. В него Бол обижда Ердоган и използва груб сексуален език. Съдът нареди на режисьора да не повтаря думите си под заплаха от 250 000 евро глоба.

Бьомерман е заподозрян в обида на чуждестранен лидер – престъпление според чл. 103 от Наказателния кодекс. За да започне разследване по този член, е нужно разрешение от правителството. То бе дадено от кабинета и това доведе до сериозни критики срещу канцлера Ангела Меркел.

Германски съд във вторник отхвърли оферта от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за съдебна забрана срещу шефа на германския медиен гигант Axel Springer в разширяване ред над свободата на словото.

Сега всички германски медии имат повод да се майтапят с Ердоган колкото си поискат. 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове