Германските служби предупреждават: Euro'2016 е цел за терористични атаки

Германските служби предупреждават: Euro'2016 е цел за терористични атаки - картинка 1
Германските служби предупреждават: Euro'2016 е цел за терористични атаки - картинка 2
Германските служби предупреждават: Euro'2016 е цел за терористични атаки - картинка 3

Ключовите места, където това лято ще се вихри европейското по футбол, са мишени за терористи

Европейското първенство по футбол, което тази година ще се проведе във Франция, влиза в "плановете" на терористите от "Ислямска държава", предупреждават източници от Федералната служба за защита на конституцията на Германия.

"Ние знаем, че местата, на които ще се събират отбори и фенове, участващи в шампионата, са обект на засилен интерес от страна на джихадистите на "Ислямска държава", заяви пред вестник Rheinische Post Ханс-Георг Маасен, ръководител на Службата.

Според него, макар да няма конкретни сигнали за един или друг стадион или град, активната комуникация между отделните организации и засиленият "фонов шум" са индиректно доказателство за планиране на бъдещи атаки. Със сигурност има и сигнали, че освен "Ислямска държава", Ал-Кайда и фронта Джабат Ал-Нусра също държат под око Евро'2016 и не биха се отказали да извършат атентат, ако им се предостави такава възможност.

Предупреждението от Германия идва в потвърждение на изявлението на шефа на френските служби за вътрешна сигурност Патрик Кавлар, че "в момента Франция в застрашена (от тероризъм) и службите знаят, че ислямистите планират атаки" по ключови за Евро'2016 места.

Франция очаква около 2,5 милиона зрители да наблюдават на живо всичките 51 мачове от турнира. Европейското първенство по футбол ще се проведе на 10 стадиона из цялата страна. Освен това, във всички градове, където ще се играят срещите, се очаква струпване на фенове по площадите и заведенията, което допълнително усложнява работата на силите на реда.  

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове