Гешев: Има досъдебно производство, свързано с Румен Радев

Гешев: Има досъдебно производство, свързано с Румен Радев - картинка 1

Радев:Дискусиите по инициативата за промени в конституцията, които касаят работата на Главния прокурор, ще продължат

Главният прокурор Иван Гешев днес обясни, че досъдебно  производство, което му е изпратено, е станало повод за вчерашното му питане до Конституционния съд.

Както е известно, вчера той попита Конституционния съд да тълкува член 103 от Конституцията* (виж бележката най-долу), и по-конкретно кога се предполага държавна измяна и кога може да се образува дело на президента, който има абсолютен имунитет.

 

Днес Гешев изненадващо се появи на делото за КТБ, където е наблюдаващ прокурор. В отговор на журналистически въпрос, той каза, че новата му позиция на главен прокурор не означава, че ще спре работата си по "КТБ".

На въпрос какво е продиктувало питането му до Конституционния съд вчера той отговори, че наблюдаващи прокурори са му пратили данни, от които той е преценил, че трябва да направи такова питане.

Казано просто - това означава, че има данни за съпричастност на президента към престъпление.

"Мога да кажа само едно нещо: че ми е изпратено досъдебното производство от наблюдаващите прокурори. Които са видели в това досъдебно производство данни, които пораждат – да кажем – неясноти в разпоредбата на чл. 103.

И са ми изпратили това досъдебно производство с оглед моите правомощия да сезирам КС. Това, което съм направил, след като съм се запознал – съм констатирал, че наистина има такива основания и писмено съм ги изложил в искането си до Конституционния съд.

Т.е. констатирал съм, че е налице необходимост Конституционният съд да изясни съответни разпоредби на чл. 103", каза ясно Гешев.

Той не отговоря коя прокуратура са въпросните „наблюдаващи прокурори“, както и свързано ли е въпросното разследване с работата на Радев като шеф на ВВС.

Казва, че няма да коментира повече.

Удобно строени отпред медии с подчертано положително отношение към прокуратура питат, че „имали данни“, че след оповестяването на питането вчера президентът Румен Радев е търсил среща с него.

Не съм се срещал с президента вчера - ако това питаш“, отговори Гешев, т.е. - без да отрече първата част.

"Главният прокурор е този, който трябва да обясни мотивите си. Нямам идея за конкретен случай (за какъвто говори Иван Гешев - б.р.). Аз съм убеден, че не съм вършил нищо нередно"

Така президентът Румен Радев отговори за активността на обвинител №1. Той обаче подчерта, че мотивите му за иницииране на промени в конституцията, които засягат пряко съдебната власт и в частност прокуратурата, са обявени публично и ясно. 

"Този дебат не е насочен срещу прокуратурата, а е за повишаване на независимостта и ефективността на съдебната власт. Оставям на вас за прецените защо сега главният прокурор предприе това. Главният прокурор трябва да обясни своите мотиви", заяви Радев.

И обясни, че в дискусиите по инициативата за промени в конституцията предстоят срещи с всички, в това число и с главния прокурор, като очаква конструктивен диалог. След това ще има консултации и с политическите партии, "които, надявам се, този път ще дойдат".

 

На повторен въпрос знае ли за какъв конкретен случай говори Гешев, Румен Радев потвърди: 

"Нямам идея за контретен случай, защото съм убеден, че не съм вършил нищо нередно."

Президенът подчерта, че вече на ход е само Конституционният съд. Това е институцията, която трябва да прецени и отсъди дали искането на Гешев е допустимо и как ще се произнесе по него. Радев допълни, припомняйки и казаното при встъпване в длъжност на Иван Гешев (от втория път, защото първият път държавният глава не подписа указа за назначението след избора във Висшия съдебен съвет - б.р.) 

"От главния прокурор очаквам старание и в реалната борба с коруцпията, особено там, където има хранителна среда - в обществените поръчки, а и там, където при големи проекти няма и обществени поръчки."

Държавният глава отрече да е търсил среща с Иван Гешев по повод искането до Конституционния съд от вчера. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове