Гешев към Кирил Петков: Когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставката

Гешев към Кирил Петков: Когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставката - картинка 1

Главният прокурор бил склонен за разговори за реформи, но само ако те са в интерес на обществото

Когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките. А тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер.

Това безадресно на пръв поглед изказване направи главният прокурор Иван Гешев в интервю за "24 часа". Но адресатът му е ясен - Кирил Петков, кандидатът за бъдещ премиер. В средата на октомври Специализираната прокуратура обяви, че от 24 август се извършва проверка, свързана с Петков, а поводът е бил сигнал от гражданин, подаден по електронната поща. Сигналът за двойното гражданство на Петков е бил идентичен с твърдения в публикация във вестник „Труд“ от 22 август. Проверката трябва да приключи на 15 декември.

В документа от 4 април Кирил Петков декларира, че е български гражданин и оглави Министерството на икономиката във втория служебен кабинет на Румен Радев.

"Явно ще трябва да извървим още дълъг път, преди да станем истинска европейска правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките, а тук е възможно да нарушиш Конституцията и евентуално да станеш канцлер", казва обвинител №1.

Според Гешев у нас има хора, които смятат, че са недосегаеми - законите важат за обикновените граждани, но не и за тях, защото се възприемат като богоизбрани в Древен Рим. Държавното обвинение обаче "ще продължи стриктно да спазва законите и Конституцията на страната и ще се старае България да е правова държава, а не Древният Рим за шепа богоизбрани".

На въпрос дали сам ще си подаде оставката, както поиска Кирил Петков, Гешев отговаря, че политиците настояват за неговото оттегляне, защото прокуратурата си върши добре работата.

"Щеше да е притеснително, ако ме хвалеха. Смисълът на разделението на властите е съдебната власт и прокуратурата да нямат нищо общо с другите власти и в частност политиците", заявява той.

Държавното обвинение било готово да участва в разговори за промени и реформи, "но такива, които са в интерес на българското общество и при спазване на ангажиментите, които сме поели като държава пред Европейския съюз". Според него да се правят конституционни промени срещу дадена институция или определена личност противоречи на европейските стандарти.

"За мен е странно как, от една страна, се говори за върховенство на закона, а, от друга, се лансират идеи, които са в явно нарушение на задължителната практика на Конституционния съд, както и на основополагащи правни принципи", заявява Иван Гешев.

Той се надявал българските институции да не се занимават с лични вендета и междуинстанционни войни, а да работят заедно за решаването на реалните проблеми, като "зараждащата се организирана престъпност от нива преди 2006 г., битовата престъпност, кражбите на МПС, домовите кражби, телефонните измами".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове