Гешев предупреди Борисов да не си прави вятър на устата

Гешев предупреди Борисов да не си прави вятър на устата - картинка 1

Бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл, разсърди се главният прокурор

"Гледам, че миналата седмица всички дават акъл на прокуратурата. Президентът Радев дава акъл накъде да гледаме. Премиерът Борисов - кого да размаже прокуратурата и кого да не размаже. Разни бизнесменчета и социално слаби консултанти като Домусчиев и Ковачки и те дават акъл. Политици като Каракачанов и Корнелия Нинова и те се упражняват върху прокуратурата. Трябва да е ясно едно - прокуратурата и аз като главен прокурор няма да допуснем прокуратурата да бъде замесвана в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави. Прокуратурата е независима институция. Това, което мога да кажа, е, че прокуратурата и аз много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим, го очакват българските граждани - да им осигурим ред и спокойствие. И те, вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо за това, за което са ги избирали българските граждани. Прокуратурата е наясно със себе си, знае срещу какво се изправя. Знаем, че срещу нас се обединяват бизнесмени, политически сили и откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерение да дадем на българските граждани това, което очакват. И е ред и на политиците да им дадат това, което очакват и за което са ги избрали."

Това отговори главният прокурор Иван Гешев на въпроса чувства ли се в средата на междуинституционална престрелка между президента Радев и премиера Борисов. По отношение на Васил Божков, Гешев каза, че нямат официална информация дали бизнесменът е освободен от ареста.

"За нас учудващото е, че беше задържан. В тези страни няма практика да бъдат задържани милиардери. Обикновено им се взима паспортът и се забранява да напускат страната. Така че учудващо е, ако е бил задържан толкова дълго време. Иначе това не влияе по никакъв начин на екстрадицията. Ние ще искаме да бъде върнат в България, за да бъде изправен пред българския съд като всички - като Арабаджиеви, като Миню Стайков, като Баневи. Това е, вършим си работата", каза Гешев по темата.

Днес стана ясно, че преводът на документите за екстрадиране на бизнесмена, които са над 200 страници, вече е готов. Очаква се те да бъдат изпратени на Министерството на правосъдието, а оттам - незабавно в Обединените арабски емирства.

Божков беше задържан в Абу Даби на 31 януари привечер, а Обединените арабски емирства потвърдиха официално за това на 2 февруари. Главният прокурор каза, че в документите, които ще бъдат изпратени за екстрадиция, "естествено, че има нови обвинения, включително и по линия на културно историческите ценности".

По-късно днес се очаква Иван Гешев да проведе среща с кметове от страната, на която ще се поставят проблемите на малките населени места и ще се обсъди темата с корупцията в различни общини, съобщи Нова тв.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове