Гешев: Разбрах, че много държите на Булгартабак... Ще бъде проверен целият приватизационен процес

Гешев: Разбрах, че много държите на Булгартабак... Ще бъде проверен целият приватизационен процес - картинка 1

За документа за криминална регистрация на Божков той каза: Открива се сега, защото сега аз съм главен прокурор

Всички приватизационни сделки, включително тази за "Булгартабак", свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски, ще бъдат проверени. Това каза главният прокурор Иван Гешев в Благоевград, където се провежда поредната спецакция. Той добави, че в хода на разследването ДАНС първо ще изведе "сметката" - колко активи са продадени и колко пари са получени за тях.

 

Разбрах, че държите много на „Булгартабак“. Ще бъде проверен целият приватизационен процес и всички сделки. Тази проверка, която е възложена, ще върви по следния начин – започва се с най-големите приватизирани активи и към следващите и следващите. Ще се върви на етапи", каза той на въпрос на БНР.

И даде за пример "Кремиковци".

"Защото е ясно "Кремиковци" какъв актив беше, а го продадоха за 1 долар", обясни Гешев и добави: "Знам, че някой хора са притеснени, които са участвали в приватизацията на предприятия, изградени с пенсиите на много хора."

Той определи като "трофей" публикуваната вчера от държавното обвинение криминална регистрация на хазартния бизнесмен Васил Божков, която била намерена при претърсването на офисите на ул. "Московска" 43 в София. Открита била сега, защото главен прокурор бил Гешев.

"В един момент Божков се е почувствал по-силен от държавата и си е оставил трофей", даде своето тълкувание Гешев

 

"Това е оригинален документ за криминална регистрация преди 1978 година. Защо сега се открива, защото сега съм главен прокурор и защото сега има политическа воля. Това не е справка, а е бланка." 

Тя показва, че едно лице е осъдено два пъти. След това този документ се е прибрал като спомен и артефакт. В един момент той е почувствал, че е по-силен от държавата“, добави Гешев.

„Вчера получих разпореждане от Специализираната прокуратура“, включи се и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Той не можел да бъде сигурен къде е намерена бланката на "въпросния господин". 

„Разпоредил съм спешна проверка. Има две бланки - едната със сигурност е от СДВР, а другата няма да кажа от кое звено е, но липсва. Нека да ми потвърдят днес в края на деня“, каза още пред журналистите Иванов.

Гешев коментира и реакциите около иззетите от колекцията на Божков артефакти:

"Ясно е, че ако бяха регистрирани, ако бяха законно придобити, нямаше да се съхраняват по този начин. Хората си защитават това, което са получили и което е откраднато от българската земя. И го правят чрез медиите."

 

Той отклони въпроса дали държавното обвинение е направило справка какви данни за корупция стоят зад решението на Държавния департамент на САЩ да санкционира съдия Андон Миталов.

"Въпросите, които касаят съда, са към Лозан Панов. Прокуратурата трябва да си реши собствените проблеми", каза той.

Както вече стана традиционно, главният прокурор отиде лично в Благоевград, за да ръководи спецакция срещу битовата престъпност. С него беше и главният секретар на МВР Ивайло Иванов. Все още резултатите от операцията обаче се обобщавали. Към момента са задържани 15 души. Изходите на областния град бяха блокиран още в 6 ч., проверяваха се автомобили, имаше и жандармеристи с кучета. Акцията беше съсредоточена в местната ромска махала.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове