Гешев си има заместничка с 20:0 гласа и пълно мълчание

Гешев си има заместничка с 20:0 гласа и пълно мълчание - картинка 1

Само БОЕЦ протестира пред ВСС

С 20:0 гласа в пълно мълчание - без дебат и мотиви, ВСС освободи своя член Пламена Цветанова Апостолова, която ще стане заместник главен прокурор. Любопитно е, че тя е член от политическата квота, предложение на ДПС. Преди 3 дни от прокуратурата съобщиха, че е един от 3-те избора на Иван Гешев за негов заместник.

 

Сега на ход е парламентът, който трябва с квалифицирано мнозинство от над 160 гласа да прати нов член в Съвета.

Точката бе извънредна в дневния ред на Пленума, който единствен има право да освобождава свои членове.

 

Най-висшият кадрови орган се задейства мълниеносно след предложението на Иван Гешев, а по-късно днес в блиц режим се събра и Прокурорската колегия. Тя възстанови Апостолова като обвинител - необходима процедура, за да стане зам.главен.

Докато течеше немият избор на заместници, под прозорците на ВСС се проведе организиран от Гажданско движение "БОЕЦ" протест под надслов "Гешев е върховен позр".

Около 60 души изразиха несъгласието си Иван Гешев да заема този пост цели 7 години. Основните им аргументи бяха, че Гешев е фалшифицирал в своя полза факти от професионалната си биография и е избран, благодарения на тази мистификация. 

Движението изпрати на Европейския прокурор Лаура Кьовеши сигнал за разминаването на данните, получени по Закона за достъп до обществена информация, с тези, предоставени на ВСС от Атестационната комисия към Прокурорската колегия на ВСС. Става дума за завишаване на данните за броя дела и осъдени лица с около десет пъти. 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове