Гладната стачка в ”Български пощи” ескалира

Гладната стачка в ”Български пощи” ескалира - картинка 1

12 служителите обявиха, че се присъединяват към протеста на колежката си Златка Младенова, която вече десет дни гладува заради нарушените ѝ синдикални и човешки права

Гладната стачка в "Български пощи" се разраства. Дванадесет са вече служителите, които ще гладуват заедно с колежката си Златка Младенова, която отказва храна вече десети ден заради нарушените ѝ трудови и човешки права. На 30 юли чя обяви, че са ѝ спрени пари за клас прослужено време и ваучери за храна, като обясни действията на ръководството на  "Български разменно-сортировъчен център" с опит да подложат на натиск нея и колегите ѝ да се присъединят към някой от "правилните" синдикати - КНСБ или "Подкрепа". Младенова е председател на местната синдикална организация към Национален синдикат "Защита", който не се е присъединил към предложения от КНСБ и гласуван на странно общо заседание Колективен трудов договор. Синдикалистите от "Защита" твърдят, че този договор не защитава правата на работниците, а дава с нищо необосновани привилегии на ръководителите на организациите на КНСБ и "Подкрепа" в центъра, а също и в цялото държавно дружество "Български пощи".


Младенова обяви, че здравословното състояние ще ѝ позволи да издържи със сигурност до понеделник. Тя настоява за среща с премиера Бойко Борисов, на когото да обясни как и защо се е стигнало до тази крайна мярка - протест чрез гладуване на работното място. 
С новия колективен трудов договор от тази година за служителите на "Български пощи" са определени ваучери за храна в размер от 100 лв. Заплатите на работениците обаче са изключително ниски - около 500 лв.
Конкретния повод Златка Младенова да обяви гладна стачка, е че ваучерите ѝ и добавките за стаж са спрени, както и от отпуската ѝ са отнети 4 дни, а когато потърсила правата си, станала обект на тормоз от страна на работодателя, в лицето на няколко ръководители на отдели в дружеството, които в същото време са и лидери на другите синдикални организации.
От синдикалната организация "Защита" пък добавиха, че това е тормоз, който се отнася до всички служители на държавния и общински сектор.
Синдикалните членове в "Български пощи" настояват да се вземат мерки за лошото състояние на работните им места, които включват нови столове, климатизация на помещенията, пари за облекло и да се дадат ваучерите за храна.
Служителите, които са обявили гладна стачка в "Български пощи" настояват за оставка на ръководството на дружеството.

 

Исканията им са чисто синдикални - ниски заплати, лоши условия на труд, помещения, в които температурата е висока, липса на работно облекло, посочиха стачкуващите.  Но има много други проблеми, включително подозрения за корупция, кражба на пратки, черни каси, с които се плащат неустойките на оплакалите се граждани. Затова, необходима е и пълна финансова ревизия за последните пет години.

Милена Атанасова, зам.-председател на "Защита", заяви, че е нарушено трудовото законодателство и посочи, че полагаеми трудови възнаграждения са отнети на служители, които имат и без това ниски заплати. Тя обясни, че мотивът на ръководството, че не са се присъединили навреме към колективния трудов договор, е неоснователен, защото колективният трудов договор няма нищо общо с получаването на полагаемите възнаграждения, което е регламентирано в Кодекса на труда.

Според нея в абсолютно нарушение на трудовия закон ръководителят си е позволил да отнеме на хората полагаеми възнаграждения, а и се посяга на основни трудови и граждански права, включително и правото на свободно синдикално сдружаване. Атанасова уточни, че тези плащания са възстановени, след като е била сезирана и се е намесила инспекцията на труда.

Красимир Митов, председател на синдиката "Защита", посочи, че гладната стачка е крайна мярка на протест, за да бъде чут гласа им и исканията за свободно сдружаване, увеличение на заплатата, по-добри условия на труд, закупуване на лични предпазни средства и работно облекло. "Получихме устни гаранции, на които служителите не вярват, искаме да видим това под някаква форма и някой да носи отговорност и да бъде гарант", обясни той.

Той припомни, че омбудсманът Мая Манолова е организирала среща между протестиращите и ръководството на пощите, но попита къде е министър Московски. "Ще отнесем проблема до премиера, защото може да се стигне да гладуват не 13, а 1300 души", предупреди той.

 

 

 /10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове