Главчев сам подаде оставка

Главчев сам подаде оставка - картинка 1

За председател на парламента е избрана досегашната му заместничка Цвета Караянчева

Предизвестено от премиера Бойко Борисов, парламентарният шеф Димитър Главчев сам подаде оставка. Дебати по внесеното от опозицията искане за освобождаването му така и не се състояха поради факта, че изпреварващо Главчев бе внесъл в деловодството на Народното събрание оставката си. От последвалите изявления стана ясно, че парламентарният шеф е паднал жертва на т. нар. политика на празния стол, съобщава Клуб Z.

"Ние от ГЕРБ не демонстрираме двоен аршин. Когато има някакъв проблем, ние веднага реагираме, за разлика от други. Това отново е морален акт, като всяка една оставка. По този начин искам да се възстанови нормалната обстановка в залата и да не се хвърля сянка върху европредседателството. Аз като досегашен пръв сред равни трябва да дам пример." 

Думата взе председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, който също обясни оставката на Главчев с желанието му парламентът да работи нормално, с опозиция в пленарната зала, а не на принципа "политика на празния стол". Думите му бяха адресирани до БСП, чийто депутати поставиха в четвъртък ултиматум - или Главчев си отива, или те няма да участват в заседанията на НС.

"Мъдростта трябва да бъде водеща. Държавата трябва да ни бъде приоритет. Парламентарното мнозинство беше на мнение, че не трябва да се приема тази оставка. Не искаме залата да е празна, когато председателят на Европейския парламент (Антонио Таяни, който идва у нас) говори за приоритетите на ЕС. Нека да няма спекулации с тази оставка. Главчев го прави само и единствено от национален интерес. Не желаем да има лични нападки от тази трибуна към когото и да е било. В днешната ситуация няма печеливши, всички сме губещи. Винаги ще бъдем с теб, колега Главчев", завърши емоционално Цветанов.

След което благодари на "колегите от опозицията", че са намерили "сили да се върнат в пленарна зала".

"Днешното решение беше неизбежно и правилно. То е и горчив урок за политическата класа и най-вече управляващото мнозинство. Урок за това, че в правовата държава е нормално да има управляващи и опозиция, свобода на словото, различни мнения. Оставката е и възможност за ново начало", заяви на свой ред и опозиционният лидер Корнелия Нинова.

Лаконичен бе лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ:

"Основна грижа на председателя на Народното събрание е да издига авторитета на парламента. Високо оценяваме личния акт на господин Главчев с подаването на оставката. И пожелаваме следващият председател да е на нивото на институцията."

Но пък председателят на "Воля" Веселин Марешки взриви залата, като поиска оставката на депутата от БСП Иво Христов, нашумял тези дни с изказването си, че 80 на сто от населението на страната е дебилно. Подобно на БСП той също постави ултиматум - без "Воля" в зала, ако Христов сам не подаде оставка. 

"Приветстваме това, което направи г-н Главчев, и жеста, който даде. Но да обърнем внимание на двойния аршин. Факт е, че във връзка с напрежението не му издържаха нервите, но той можеше да излезе и да каже едно сухо извинявай и това да прекъсне. Уважаеми колеги, на вас харесва ли ви някой да нарича 80% от вас "дебили"?! Около 30% от българските граждани гласуваха за вас. Оказва се, че и за вас са гласували дебили. Ще поддържаме ли делението на касти, да има висша каста, която се счита за по-висша от българския народ. Тези хора, доведени до скотско състояние по време на вашето управление и сега ги наричате дебили. Ние от "Воля" няма да влизаме на заседания, докато г-н Иво Христов не си подаде оставката", заяви Марешки, с което предизвика възгласи в залата. 

За наследник на Главчев парламентът избра сегашната му заместничка Цвета Караянчева.

Номинацията ѝ бе подкрепена със 138 гласа "за", 3-ма "против" и 71 "въздържал се". Тримата против и всички въздържали се бяха от БСП. Със "за" гласуваха ГЕРБ, ДПС и "Обединени патриоти". Както председателят на "Воля" Веселин Марешки се зарече малко по-рано, депутатите му не бяха в пленарната зала и съответно не гласуваха за новия председател. Марешки оттегли народните си избраници, докато соцдепутатът Иво Христов не подаде оставката си заради определението му "дебилни" към 80% от българите.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове