Глобалната заплаха: Доналд Тръмп

Глобалната заплаха: Доналд Тръмп - картинка 1
Снимка: independent.co.uk

Спечелването на изборите в САЩ от Тръмп - сред 10-те световни заплахи

5/Перспективата американският милиардер Доналд Тръмп да стане президент на САЩ представлява глобална заплаха и конкретно ще доведе до дестабилизиране на световната икономика. Това предупреждава британската изследователска група „Звено за икономическо разузнаване” (EIU), цитирана от „Индипендант“.

Групата дава индекс 12 за победа на ексцентричния републиканец на президентската компания в последната си оценка на „Глобалния риск“. Като топ заплаха с индекс 20 е поставена китайската икономика, която е заплашена от „твърдо кацане“, съобщава „News.bg”.

Като причина за посоченото ниво на заплаха от EIU изтъкват отношението на Тръмп към Китай, както и коментарите му за ислямския екстремизъм, включително заканата, че ще спре достъпа на мюсюлмани до САЩ.

Също се вземат под внимание изказванията на Тръмп за търговска война и че неговите политики „клонят да бъдат податливи на постоянно преразглеждане”.

Той е изключително враждебен към свободната търговия, включително към НАФТА (Северноамериканското споразумение за свободна търговия), и многократно нарича Китай „валутен манипулатор”, отбелязват от групата.

„Той също така заема изключително крайнодясна позиция по отношение на Близкия изток и джихадисткия тероризъм, включително, сред много други неща, подкрепя избиване на семействата на терористи и нахлуване в Сирия за заличаване на „Ислямска държава” ( и поставяне на ръка върху петрола)”, допълва се още в оценката.

Обаче организацията заявява, че не очаква Тръмп да победи кандидата на демократите Хилари Клинтън.

За сравнение организацията индекс 8 Великобритания да напусне ЕС.

От EIU казват, че „ако тя напусне ЕС, ще има доста негативни последици за Обединеното кралство, което е 5-тата най-развита икономика в света. Нейният износ ще понесе големи финансови загуби. ЕС също ще пострада от това имайки предвид, че Обединеното кралство е една от малкото сравнително бързо развиващите се икономики в Европа, а също така е водещ поддръжник на либерализацията на търговията и услугите."

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове