Голямата измама: Русия се изтегля от Сирия

Голямата измама: Русия се изтегля от Сирия - картинка 1

Руският президент доказа, че всеки, който се опитва да предвиди действията му, е обречен на провал

 

1/Днес руските военни сили се очаква да започнат изтеглянето си от сирийската територия. Ако оттеглянето се материализира, може да се очаква след пет години на кървава борба първият реален дипломатически пробив. Въпреки това, никой няма да се изненада, ако се окаже, че това е поредният заблуждаващ ход на Путин.

Руският президент Владимир Путин за пореден път доказа, че всеки, който се опитва да предвиди действията му е обречена на провал.
В изненадващото си изявление от вчера той обяви, че Москва ще започне изтегляне на повечето от войските си от Сирия днес. Без да прави точен график за приключването на операцията, с този ход Путин отново промени правилата на играта на Запад. По-рано този месец, НАТО заяви, че Кремъл всъщност задълбочава присъствието си на сирийска територия и едва ли някой очакваше възможността за изтегляне.
Все още е трудно да се гадае каква е целта на това известие за изтегляне. Наред с обявяването  оттегляне на силите, Путин подчерта, че действията на руската авиация в Латакия и руската военноморска база в Тартус ще продължат, докато и последният войник не се завърне в Русия. И двете провинции са под контрола на режима на АСАД. Представител на кабинета на Башар Асад заяви, че Москва е обещала да помогне в борбата срещу тероризма. Русия използва същото извинение за да атакува безмилостно през последните шест месеца бунтовническите групи, подкрепяни от Вашингтон, както и множество цивилни цели.
Възобновяването непреките мирни преговори между представители на режима,
представители на опозицията в Женева след два месеца - може би не случайно. Според анализатори  до започването на Руската операция режимът в Дамаск беше на ръба на пълен колапс. Както Путин обяви вчера, руската помощ обърна течението и промени ситуацията в полза на Асад.
Днес, пет години от началото на протестите превърнали се в брутална гражданска война, състоянието на Асад отново е стабилно. Руската въздушна операция, с помощта на Иран и Хизбула на земята, отстрани непосредствената заплаха пред прага  на крепостите на режима в Латакия и го стабилизира в крайбрежните равнини. Правителствените войски извоюваха големи части от контрола на опозицията в провинция Алепо. На юг завзеха жизненоважния маршрут за доставки от Дераа до столицата Дамаск, а сирийската армия в центъра на страната се придвижва към Палмира, която е в ръцете на "Ислямска държава".
Асад се похвали в интервю, че би могъл да си върне Сирия вероятно разгневи Русия,
но в разговор между Путин и Асад, двамата лидери изразиха надежда за успех на дипломацията. Руският президент заяви вчера, че повечето от военните цели на Москва са завършени. По този начин Путин даде знак на Асад, че претенцията да си върне цялата страна е нереалистична.  Посланик в ООН също изпрати послание към сирийския режим, заплашвайки да прекрати помощите, ако не промени своят подход. За Русия тази война се оказа скъпа инвестиция, на фонът на икономическата криза в Русия ескалираща от западните санкции, наложени върху нея заради ролята и в Украйна и в контекст на ниските цени на петрола, които допълнително катализират решението на Путин, да се съсредоточи върху дипломатическият път в Сирия.
Кремъл подчерта, че не се обсъжда бъдещето на Асад.

Това е една от най-големите спънки между Русия и Иран които са съюзници на Сирия, и арабските страни, Турция и Запада, които се стремят към свалянето на режима в Дамаск. Опозицията  побърза да приветстват руското оттегляне с очакване, да увеличат шансовете си за успех на преговорите в Женева.
Прекратяването на военните действия в Сирия, постигнато с компромиси между Вашингтон и Москва,
изненада на мнозина. Насилието е намаля и повечето фронтове останаха тихи, което позволява пристигането на делегациите за преговорите в Женева. Ако оттеглянето се материализира, това може да бъде пробив за дипломацията след пет години на война.
Въпреки това, в Техеран, който от своя страна е намали присъствието си в Сирия по време на войната, все още не е отговорил на тази стъпка на Москва.
Путин, вече демонстрира силата и нови оръжия на Русия по време на войната и това изтегляне може да му послужи като трамплин, като същевременно запази интересите си и свободата на действие. От друга страна, никой няма да се учуди, ако става въпрос за поредната заблуда към света, с която да прикрие подкрепата си към режима в Дамаск по косвен начин.
/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове