Горанов: Без промени в КСО може пенсионер да свърши средствата по партидата си

Горанов: Без промени в КСО може пенсионер да свърши средствата по партидата си - картинка 1

До 13 май е срокът за обществено обсъждане на предложените от Министерството на финансите промени

"Ако не се промени сега законът, може да се стигне до ситуация, в която пенсионер е изчерпал натрупаните средства по индивидуалната си партида и тогава ще трябва неговите синове и дъщери да му плащат пенсията", коментира Владислав Горанов цитиран от БТА. Създаването на пул би решило този проблем, коментира министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти предложенията на ведомството от петък за промени в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат бъдещите втори пенсии от частните фондове да са пожизнени, но да се изплащат от общ пул, а не от индивидуалните партиди на осигурените.

Министърът отбеляза, че е трудно да се уцели моментът,

в който индивидуалната партида на даден пенсионер от втория стълб бъде изчерпана и може да се окаже, че средства по индивидуалната му партида са изчерпани в рамките на живота му, докато е пенсионер. Това, по думите му, поражда въпроса откъде да се осигури този ресурс, който не е по неговата индивидуална партида. Според министъра средствата може да се осигурят чрез създаването на допълнителни резерви в пенсионните фондове, които са за сметка на вноските.


Министърът уточни, че предложенията за законови промени са част от обща стратегия и сега тече обществено обсъждане.

Каквато теза надделее, тя ще намери отражение в окончателния вариант на измененията, коментира министърът преди участието си в първата национална дискусия за 2016 г. от кампанията "Да! На българската икономика".

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове