Горанов крие още един апартамент?

Горанов крие още един апартамент? - картинка 1

Как е спестил 373 000 лв. за 10 години, като е все държавен служител или депутат?

1 от 3-те собствени апартамента на Владислав Горанов и съпругата му в София не е деклариран пред КПКОНПИ.

Става въпрос за жилище на 9-ия етаж, под апартамента на 10-ия етаж в Зона Б5, заради който той бил избягал от центъра, та го приютил Кръстника му в затворения комплекс ЕСТЕ на братя Домусчиеви, както сам министърът обясни пред Нова.
Въпросният апартамент обаче фигурира в Имотния регистър,  разкрива в. "Сега", а самата КПКОНПИ странно защо не е разбрала, нито е проверила. 

Четвъртият апартамент от веригата на Горанови пак е бил на висок етаж – 16-и в Красна поляна, но е продаден през 2007 г. 
От своя страна, декларацията на Горанов съдържа и противоречие с данните от Имотния регистър на съпругата му Румяна. Според документа, подаден в КПКОНПИ тя притежава апартамент от 50 кв. метра, закупен с дарени й от родителите средства през 1997 г. Такъв имот обаче напълно липсва в Имотния регистър, където на нейно име се води единствено половината от ипотека на двата апартамента в Зона Б-5. 

Средствата за придобиването на апартаментите на Горанови са голяма мистерия. Той е купувал недвижимости с кредит от 305 000 лв.,както надлежно отбелязва по собствените му декларации, пише в. "Сега".
Любопитно е как при тогавашната му заплата на началник отдел в Министерството на финансите (около 600 лв.), която и да било банка му е отпуснала заем, чиято месечна вноска е над 2000 – 2500 лв.? Дали е имало общо с тогавашните му отговорности по социалните плащания, които са най-голямото перо в бюджета, поради пенсиите?

Още по-странно е как като заместник-министър между 2009 и 2011 г., при заплата 1200 лв., той успява да погаси 305 000 лв. според декларациите му? Още повече, за тези две години той успява и да увеличи с 40 000 лв. спестяванията си. 

Само напомняме, че е заместник-министър на финансите по приходните агенции в епохата Мишо Бирата...

За едната от тези години той е обявил 25 000 лв. доход над заплата – явно от бордове, а съпругата му – 18 700 лв. Сборът, дори удвоен за двете години, никак не стига и до половината общия джакпот от 345 000 лв. с колкото се подобрява личният му финансов баланс. За изхранване на 2 деца, които винаги цитира за свое опровдание Горанов, изобщо и не споменаваме. Пък и издръжката на 3 апартамента не е евтина работа с парното и другите масрафи…

В крайна сметка, от 2007 г. - когато е учредена ипотека върху закупените два апартамента в съседни входове на една и съща сграда и 2018 г. - когато е подадена последната декларация пред КПКОНПИ, Горанов и съпругата му не просто погасяват огромната за доходите им ипотека, но и успяват да спестят общо 68 000 лв в депозити.

Т.е. спестили за от заплати и издръжки над 373 хил. лева за 10 години.

Впрочем, единственото възможно обяснение са липсващите няколко месеца в трудовата биография на финасовия министър.

По примера на патрона си Бойко Борисов, в чиято биография удобно липсват годините от 1991г.  до 2001г , при Горанов скромно липсват няколко месеца - от февруари до юни 2014 г.. През февруари той напусна парламента с обяснението, че не може да си гледа семейството със скромната депутатска заплата, докато връстниците му правели бизнес и милиони. В края на юни става  изпълнителен директор на Общинска банка. Тези кратки пет  месеца - до ноември същата година, когато става министър на финансите във втория кабинет на Борисов, са единственият период в трудовата му биография, когато официално е бил служител в частна институция. 

Приближени до семейство Горанови твърдят, че от февруари до юни той е работил за Пеевски, но не е ясно нито какво, нито срещу колко, нито как са регламентирани трудово-правните им отношения. 

Интересно е, че НАП още тогава не е разследвала тези несъответствия! Да не би да се е радвал на "чадър", опънат върху делата му от висшите данъчни, срещу което сега пък той да ги защитава, вече в качеството си на техен шеф и принципал?

Или заниманията по същото време с 6-те апартамента на Цветанов, оправдани по смехотворен начин от данъчните – заради подвига си, авторката на "магията" Илияна Христова е директор на НАП-София и до днес, - не са оставили време на НАП да поразровят 4-те апартамента на ресорния си заместник – министър?
Е, сега вече прокуратурата може да се занимание с казуса, пише "19 минути". Но ще трябва да разрови и опъналите чадъра
, още повече – и техните имоти са доста съмнителни на фона на скромните им официални доходи.
А ние ще разкрием още несъответствия – вече за четвъртия апартамент на Горанов, който му е „даден за безвъзмездно ползване” от неговия кръстник. Проблемът е, че не само ползването на облага, но и договарянето на по-ниска цена е нарушение спрямо закона за конфликт на интереси.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове