Горещите бежански точки вече са опасно близо до България

Разкриха още един лагер до гръцкия град Драма, в която са настанени 750 мигранти. Дали хилядите по границата при Идомени няма да тръгнат насам

9/ Гореща точка „светна” само на 45 километра от българо-гръцката граница, съобщи БГНЕС. Мястото за регистрация и настаняване на бежанци работи от 6 дни край град Драма, който се намира само на 65 км. от град Гоце Делчев. В него са настанени около 750 мигранти от Сирия и Ирак, предаде специалният пратеник на агенцията Божидар Стоилов. Той посочва, че това не е единственият център за настаняване на бежанци в Северна Гърция и след затварянето на македонската граница вероятността потокът да се пренасочи към България е голяма.

Вчера Македония е изпратила обратно в Гърция около 600 мигранти, които са прекосили границата нелегално. Хората, които са напуснали гръцкия лагер са вървяли няколко километра пеша, докато намерят пролука в оградата на границата, но са били задържани и върнати обратно. Пред македонския вестник „Дневник“ сирийски и ирански бежанци твърдят, че гръцката мафия им е събирала по 200-300 евро, за да ги преведе през границата

при гевгелийското село Моин.

Вестникът цитира бежанката Бахар Мират от Иран, която след масовото нахлуване при Моин е била изпратена в лагера в Гевгелия. Тя твърди, че ако не я оставят в Македония ще се върне в Гърция и отново ще опита да премине нелегално границата.
Репортажът на БГНЕС пък описва настроенията в село Садово, което се намира само на 5 километра от гръцката граница. Хората там засега не очакват поток от мигранти: „Каналджиите действат, но тук им идва далече, няма как да дойдат, но ако все пак дойдат, ще се притесним. Да са един-двама - лесно, ама ако са повече, чужденци са все пак, знаеш ли им акълът какъв им е”, обясняват хората.

Те не надяват, че у нас няма да дойдат 10 хиляди мигранти, както стана в Македония, но се опасяват, че

лагерът в Драма е твърде близо и такава опасност съществува.

В „хот-спота” в Драма има около 750 бежанци. Те са сирийци и иракчани. Първата група от 350 пристига на 10 март, а два дни по-късно още 370. Настанени са в ремонтиран тютюнев склад в индустриалната част на Драма, от там до ГКПП „Илинден” разстоянието е 43 км.

Според автора изникването на горещи точки от гръцката страна на границата не е случайно след затварянето на така наречения Балкански маршрут на мигрантите, който тръгва от Идомени. Там в момента има около 12-14 хиляди мигранти, които не се пропускат към Македония.

Политици и експерти вече предупредиха, че

следващият маршрут към Европа е през България.

Край Кукуш и Драма пристигат всеки ден мигранти, превозени организирано от гръцките острови до пристанищата в Пирея, Солун и Кавала. В лагерите край Кукуш има 3540 души, в селцето Поликастро преди Сухово има около 3440, а в квартал Диавата на Солун-над 2000, пише БГНЕС. Разстоянието от Кукуш до Кулата е 90 км, което не би било проблем за мигрантите, ако решат да поемат насам.

Преди 2 дни австрийският канцлер Вернер Файман призова за затваряне на всички алтернативни маршрути за мигранти и бежанци, включително и тези минаващи през територията на България и Италия.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове