Обрат на изборите в Австрия

Обрат на изборите в Австрия - картинка 1
72-годишният Александер Ван дер Белен
Снимка: AFP

Ван дер Белен от "Зелените" победи националиста Норберт Хофер

Независимият кандидат Александер ван дер Белен е спечелил президентските избори в Австрия, побеждавайки Норберт Хофер и като по този начин предотвратява възможността крайнодесен политик да застане за първи път начело на държава от ЕС, предаде BBC, цитиран от "Фокус"
На изборите в неделя имаше преднина Хофер, но пуснатите по пощата бюлетини, които бяха преброени днес, се оказаха решаващи за победата на независимия кандидат, който има и подкрепата на Зелената партия.

Вотът се обърна след преброяване на изпратените по пощата бюлетини, които бяха около 700 000 на брой и в крайна сметка наклониха везните в полза на бившия лидер на Зелената партия, информира "Инвестор".

По-рано очакванията бяха гласуването на спечелено от крайно десния претендент Норберт Хофер, който победи на първия тур на 24 април. При това крайно десният кандидат водеше убедително - с 35 на сто, срещу само 21 процента за еколога Ван дер Белен.

Преброените в неделя бюлетини даваха предимство от 51,9 на сто за Хофер срещу 48,1% за Ван дер Белен. Разликата в гласовете в директния вот бе малко над 140 000. След преброяването и на гласовете по пощата обаче настъпи обратът.

AFP
Снимка: AFP

По този начин бе предотвратена възможността Европа да има своя първи крайно десен президент от края на Втората световна война насам.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове