Градски легенди: "Пазителя на компаса" от Бургас

Градски легенди: "Пазителя на компаса" от Бургас - картинка 1

Котарак ще бъде увековечен с паметник в крайморския град

До сега в градски легенди ви разказвахме за хора и чешити от различни краища на България. Тази история обаче е за котка. Една котка от Бургас, която е на път не само да се превърне в легенда, но и да стане първата котка увековечена приживе с паметник.

Котето е пазител на местния фар, и отдавна се е превърнало в атракция за посетителите на крайморският град и любимец на бургазлии.

http://burgasdream.com/
Пазителят на фара придремва на припек
Снимка: burgasdream.com

Това е един впечатляващ котарак с изключителна доброта, нетипична за котките и позволява на туристите и местните да го милват и да се снимат с него.

Буквално преди дни стана ясно, че любимият котарак на бургазлии, по-известен като Пазителя на компаса, ще бъде увековечен за поколенията – пише местният сайт burgasdream.com. Котаракът ще бъде издигнат в култ още приживе с бронзова статуя изработена от бургаският скулптор Радостин Дамасков.

Дамасков е направил макет на пухкавия шишко от гипс в реални размери.

„Това, което ме вдъхнови е неговото постоянство. Неговото присъствие допълва нулевия километър и го превръща в негов пазител“, споделя автора на пластиката пред burgasdream.com

burgasdream.com
Макет на скулптората, която ще се нареди до оригинала
Снимка: burgasdream.com
 

До няколко дни автентичната скулптура ще бъде отлята от бронз и ще заеме мястото си до оригинала. От начало идеята е била пластиката да бъде поставена непосредствено до компаса, където е и любимото място на котарака. Кметът Димитър Николов е изразил притеснения, че хората ще се спъват в него и поискал скулптурата да има постамент, върху който да се разположи мъркащият символ на града.

„Единственото условие на кмета беше арх. Владимир Милков да му намери подходящо място, за да не пречи на минувачите”.

 Котката е символ на домашното огнище и никога не напуска дома си, така както този котарак не напуска компаса”, обясни още авторът на уникалната творба.

След Тодор Живков този котарак ще е вторият с паметник още приживе в България.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове