Граждани и журналисти поискаха оставката на Кошлуков

Граждани и журналисти поискаха оставката на Кошлуков - картинка 1
Снимка: © Юлия Лазарова/ Дневник

"Връщаме се към тоталитаризма", твърдят п

Около 50 души - интелектуалци, артисти и зрители на предаването "Денят започва с култура", се събраха пред Българската национална телевизия днес, за да поискат оставката на програмния й директор Емил Кошлуков, съобщава dnevnik.bg. Протестът бе организиран през уикенда, след като се разбра, че екипът на предаването е бил заплашен с уволнение, ако не удвои рейтинга и не го направят  "по-лайфстайл".

Днес в ефир водещите прочетоха декларация, с която обвиниха Кошлуков и в натиск по посока кои гости да канят, какви въпроси да им задават и как да ги представят.

"Тук съм, защото ми се струва, че предаването "Денят започва с култура" изведнъж стана много важно - първо за шефа на парламентарната комисия по медии и култура, за което те много нежно не съобщиха какво казва в Народното събрание и ние научихме от вестник "Дневник", че то отново е обект на критика на този шеф (става дума за изказването на Вежди Рашидов от четвъртък - бел. ред.). Това е комисията, от която зависи бюджетът на обществените медии", казва пред "Дневник" медийният експерт Жана Попова. "И второ, защото колеги за пръв път от много години произнесоха думата натиск."

Екипът на предаването слезе, за да се срещне с протестиращите

© Юлия Лазарова /Дневник

Екипът на предаването слезе, за да се срещне с протестиращите

"Случващото се с националната телевизия е истинско безобразие. Това са първите плахи попълзновения на тоталитаризма", коментира членът на комисията по досиетата Екатерина Бончева. "Вмешателството от позицията на шеф на едни независими журналисти на политическо ниво е нещо, което нито един от нас не бива да допуска. Тоест вие повече от мен трябва да застанете срещу този човек и той моментално да излезе и никога да не влиза в тази сграда", каза на интервюиращите го медии музикантът Васил Гюров, който през уикенда прекара няколко часа пред телевизията, протестирайки сам срещу Емил Кошлуков.

"Все едно някой да ти повърне в хола"

Демонстрацията събра университетски преподаватели, музиканти, артисти и журналисти, но не и много известни лица от БНТ. В подкрепа на колегите си излезе само спортният журналист Камен Алипиев, който заяви, че телевизията е негов дом от 30 години, и оприличи настоящата ситуация на това "някой да му повърне в хола". Алипиев уточни, че няма преки наблюдения за натиск отвъд написаното от колегите му, но става дума за принципен протест, провокиран от назначението на конкретна личност. "Когато в биографията ти има моменти, в които работиш за медии, които директно винаги са обслужвали конкретни интереси, и при кандидатурата си за генерален директор извадиш документ, че си работил и в партийна телевизия, ти олекваш", каза Алипиев по адрес на Емил Кошлуков. 

Музикантът Васил Гюров (вляво) и спортният журналист в БНТ Камен Алипиев

© Юлия Лазарова/ Дневник

Музикантът Васил Гюров (вляво) и спортният журналист в БНТ Камен Алипиев

При протестиращите слезе и екипът на "Денят започва с култура". Журналистите благодариха за подкрепата на присъстващите и на генералния директор на БНТ Константин Каменаров. Запитани дали са солидарни с искането за оставка на програмния директор, те препратиха към декларацията си от днешния ден и заявиха, че се надяват работата им отсега нататък да покаже, че принципите на обществената медия се спазват. Работим за обществото, не смятаме, че рейтингът трябва да е критерий за нашата работа, но ако ръководството реши така, ще отстъпим, добавиха още оттам.

Емил Кошлуков отговори през ПИК

Никой от ръководството на БНТ не излезе да се срещне с протестиращите и телевизионните камери. В интервю за сайта ПИК обаче Емил Кошлуков обяснява, че проблемът му с предаването е това, че гости като историка Емил Джасим, канени да коментират като експерти, не са представени като лица на партията "Да, България", каквито са от година. По думите на програмния директор, който е от месец на поста, вече идвали оплаквания за "изкривяване на информацията" и вероятно щели да идват и други писма. В друга публикация на ПИК от днес екипът на предаването е наречен "лекетата на Севда Шишманова", а гостите му - "апостоли на протестите".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове