Грижата за зъбките на бебето

Вижте съветите на специалистите...

 

5/Зъбите могат да останат красиви и здрави през целия ни живот, стига да се грижим правилно за тях. Най-добрият момент, да започнем това, е още с тяхната поява. Изграждайки добри орални навици на детето си, още докато е бебе, му давате шанса да запази доброто здраве на зъбите си завинаги, информира порталът "mamatatkoiaz.bg".

Появата на един най-обикновен кариес, може да повлече след себе си още проблеми и да се стигне дори до загуба на зъб. Всъщност голяма част от проблемите със зъбите са причинени от бактерии.
Ако те се захванат на зъбчето, може да се образува кухина (дупка) в емайла, която да става все по-дълбока и по-дълбока, да причинява дискомфорт, да доведе до проблеми с храненето и дори говоренето. Такива състояния трябва задължително да бъдат лекувани. Добрата новина е, че кариесът е напълно предотвратим и лечим!

Важна част от грижата за зъбките е редовното премахване на плаката. Тя представлява белезникав слой, който се образува по повърхността на зъбите, когато не е на лице добра орална хигиена.

Тази плака може да причини кариес, понеже съдържа бактерии, които разбиват всяка захар, която е останала в устата. По време на този процес, се произвеждат киселинни странични вещества, които ерозират зъбите. Така започва образуването на кариес.
Ето и кои са най-ефективните начини да предотвратите това. Не забравяйте, че възрастта на детето ви също е от значение.
Бебетата могат да развият кариес под някаква форма, известна като детски кариес. Това може да се случи, когато спят с бутилка, пълна с всичко друго различно от вода. Захарите, дори в кърмата, адаптираните млека и всякакви сокове, могат да се натрупат около зъбките и да причинят появата на кариес.

По време на сън, по-добро решение е успокояващ биберон или бутилка, но пълна с вода – това се отнася поне, докато бебето навърши 3 г. В най-ранна бебешка възраст, навиците за смукане, трябва да бъдат внимателно отстранени, за да се предотвратят проблеми със зъбките на по-късен етап.
Мийте първите зъбки на бебето нежно и с малка, мека четка, като използвате много малко количество паста за зъби, най-много веднъж дневно – по-добре е вечер, преди лягане. Преди зъбките напълно да се покажат, можете да използвате марля, напоена с вода, за да почистите венците около зъбите.

Заведете детето си на дентален преглед, преди да навърши 1 г. Там по-лесно ще научите правилните хигиенни техники, а зъболекарят ще може да огледа внимателно зъбите за детски кариеси. Освен това, може да ви препоръча добавки, ако е необходимо.
Когато бебчето ви навърши 3 г., можете да започнете да го учите да мие зъбките си с детска четка за зъби. Научете го да поставя паста за зъби колкото едно грахово зърно. Помагайте му, защото вероятно ще му е много трудно в началото да измие зъбите си само. Това може да продължи и до 6 годишна възраст, когато децата придобиват по-добра двигателна култура.
Много е важно в този период да помогнете на детето си да развие здравословни навици относно начина си на хранене. Количеството на натрупаната плака ще е много по-малко, ако ограничите газираните напитки и захарта. Като родител, е ваше задължение да възпитате тези добри навици в детето си. Не забравяйте, че вие му служите за пример.
Захарта, която детето ви приема, трябва да е по време на редовните хранения, а не между тях.
По време на редовните годишни стоматологични прегледи на детето ви, зъболекарят може да почисти добре зъбките, което да ги направи по-устойчиви на кариеси. Стоматологът може да покаже на детето ви как добре да се грижи за задните зъбки, защото там най-често се образуват кариеси, поради факта, че са доста по-трудно достижими за почистване.

 

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове