Грозната физиономия се помни по-добре

Грозната физиономия се помни по-добре - картинка 1

Емоциите, които привлекателният външен вид предизвиква у събеседника, пречат на човека да запази в главата си спомена за чертите на лицето и конкретните отличителни белези

Учени стигнаха до извода, че неприятно изглеждащите физиономии правят по-дълбоко впечатление, съобщава DailyMail.

Емоциите, които привлекателният външен вид предизвиква у събеседника, пречат на човека да запази в главата си спомена за чертите на лицето и конкретните отличителни белези. Снимките на неатрактивни и дори грозни хора са много по-запомнящи се от тези, при вида на които оставаме моментно впечатлени от красотата.

"Досега си мислехме, че много по-лесно се запомня красив човек, отколкото грозен. Така е прието да се смята. Ние обаче установихме, че непривлекателните физиономии остават в съзнанието ни доста по-дълго", коментира д-р Холгър Вайс от Университета на Йена.

За целите на изследването на доброволци били показани снимки на красиви и респективно грозни физиономии в рамките на няколко секунди. Учените твърдят, че ако изключим набиващата се на очи красота като тази на големите холивудски звезди лицата, които хората без проблем запомнят, са тези на неатрактивните личности.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Блогове