Груевски се укривал във вила на Орбан

Груевски се укривал във вила на Орбан - картинка 1

Македонски тв канал по дирите на избягалия бивш премиер

Избягалият бивш македонски премиер Никола Груевски в момента се намира във вилата на унгарския премиер Виктор Орбан, след като първата си вечер в Унгария е прекарал в хотел "Коринтия" в Будапеща, съобщава на базата на собственото си разследване скопският телевизионен канал 1 ТВ, пише агенция "Фокус".

В сряда екипът на медията заедно със своите информатори в унгарската столица ще посети всички места, където би могъл да бъде Груевски, а от тях вече са разбрали, че преди да замине за вилата на Орбан, първата вечер е преспал в хотел "Коринтия".

Предполага се, че когато се поиска политическо убежище, докато органите не разрешат, кандидатът, който и да е, ако се придържа Унгария към Европейската конвенция, трябва да бъде изолиран в домашен арест, а не да се разхожда като свободен гражданин, посочва медията.

 

По-рано унгарските власти съобщиха, че не коментират, докато не приключат всички процедури, което индиректно потвърди, че Груевски е потърсил убежище. Възниква въпросът дали Груевски е достъпен за македонската дипломатическа представителна служба, а бившият премиер е търсен също и от Интерпол, защото вече има издадена международна заповед за арест за него.

Интересен въпрос също според 1 ТВ е с чия помощ Груевски е минал през Сърбия до Унгария. За повече отговори журналистката Кристина Атовска я чакат с ново обаждане от Будапеща в новините в 10 часа, посочва медията.

По нареждане на Наказателния съд в Скопие Министерството на вътрешните работи издаде заповед за арест на бившия премиер Никола Груевски, съобщава електронното издание на македонския „Фокус“.

След получаване на заповедта от МВР на Македония са започнали привеждането ѝ в действие.

Бившият министър-председател на Македония не се яви за изпълнение на присъдата по делото "Танк", крайният срок на което изтичаше в понеделник, 12 ноември. По-рано през деня затворът "Скопие" изпрати уведомление до Основния съд в столицата на югозападната ни съседка, че осъденият не се е предал доброволно за изтърпяване на наказанието.

 

След неуспешните опити на Наказателния съвет да връчи решението на Груевски, с което отхвърля жалбата му за отлагане на изтърпяване на наказанието, органът разпореди задържането му. Уточнено бе, че може да бъде издадена национална или международна заповед за задържането му.

Никола Груевски е "изчезнал" миналия четвъртък.

Той не беше открит на адреса си по лична карта, нито на работното място – в парламента в Скопие.

В неделя вечерта бе проведено извънредно заседание на Изпълнителния комитет на партията на Груевски - ВМРО-ДПМНЕ.

Партията отхвърля твърденията за бягство като спекулации. В момента Груевски е обвиняем по три дела, свързани със злоупотреба с власт, включително за незаконно подслушване.

По делото “Танк“ бившият вътрешен министър на Македония - Гордана Янкулоска, беше осъдена на шест години затвор.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове