"Гугъл" помагал за свалянето на Асад?

"Гугъл" помагал за свалянето на Асад? - картинка 1

Това става ясно от имейли на Държавния департамент.

5/През 2012 г. компанията „Гугъл“ опитала да помогне на бунтовниците срещу режима Башар Асад. Това става ясно от имейли на Държавния департамент. Кореспонденцията между екипа на тогавашния държавен секретар Хиръли Клинтън и един от изпълнителните директори на компанията разкриват в детайли плана „Гугъл“ да се включи в политиката в региона, съобщава „Уошингтън екзаминър“, цитиран от БГНЕС и "OffNews".

"Моля, следете нещата от близо, но моят екип планира да пусне инструмента.., чрез който публично ще бъде проследено и очертано дезертьорството в Сирия и от кои части от правителството идва то", пише в имейл Джаред Коен, ръководител на тогавашния отдел на компанията "Идеи на Гугъл", изпратен през юли 2012 г. до няколко висши служители на Клинтън.

"Нашата логика зад това е, че докато много хора проследяват зверствата, никой не представя визуално картиране на предателства, които според нас са важни за насърчаване на повече хора да избягат, с което да се даде увереност на опозицията", казва Коен, като добавя, че планът на „Гугъл“е тайно да даде разработеното средство на медии в Близкия Изток.

Имейлът е адресиран до заместник държавния секретар Бил Бърнс, Алек Рос (съветник на Клинтън) и заместник-шефа на кабинета на държавния секретар Джейк Съливан. Съливан обърнал вниманието на Клинтън върху предложението на Коен, описвайки го като „много добра идея“. Коен е работил като обикновен служител в Държавния департамент до 2010 г., когато бил нает да ръководи „Идеите на Гугъл“, но е бил свързан с използването на социалните медии за подбуждане към социални въстания дори преди да напусне американското външно министерство.

Необичайната намеса на „Гугъл“ във външната политика показва затрудненията на Вашингтон за намеса във вътрешните работи на чужди държави.

Докато Коен оценява усилията на компанията като полезни за американските интереси, желанието за свалянето на Асад помогна за възхода на Ислямска държава, която запълни вакуумът, появил се поради загубата на контрол от страна на Асад в сирия, коментира „Уошънгтън екзаминър“.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове