Гутериш: COVID-19 e най-голямото изпитание пред човечеството след Втората световна война

Гутериш: COVID-19 e най-голямото изпитание пред човечеството след Втората световна война - картинка 1

ООН прогнозира, че до 25 милиона работни места могат да бъдат изгубени по целия свят в резултат на пандемията

Докладът на ООН прогнозира, че до 25 милиона работни места могат да бъдат изгубени по целия свят в резултат на пандемията, съобщават Би Би Си и БГНЕС. Настоящата пандемия от коронавирус е най-голямото предизвикателство за света след Втората световна война, предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. Той каза, че това може да доведе до рецесия, "която вероятно няма аналог в близкото минало".
Гутериш произнесе реч по време на стартирането на доклад на ООН за потенциалното социално-икономическо въздействие на епидемията.

Броят на потвърдените случаи по света вече е близо 940 000, а починалите са повече от 47 000.

Повече от 216 000 души в Америка са заразени, сочат данните, събрани от университета на Джон Хопкинс.

Междувременно Испания, една от най-тежко засегнатите страни, регистрира 849 смъртни случая през последните 24 часа - най-големият брой жертви за един ден.

Във Великобритания общо 3089 души са загинали до 30 март - ръст от 381, съобщават властите. Сред жертвите е и 13-годишно момче.
Изказвайки се в централата на ООН в Ню Йорк, Гутериш заяви:

„Новата коронавирусна болест атакува обществата в основата им, като отнема животите и препитанието на хората. Това, от което светът има нужда сега, е солидарност. COVID-19 е най-голямото изпитание, с което се сблъскваме заедно от създаването на ООН".

Гутериш призова индустриализираните нации да помогнат на тези, които са по-слабо развити или потенциално „изправени пред кошмара на болестта, разпространяваща се като див огън".

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове