Гълъбово в черен дим заради ТЕЦ на Ковачки

Гълъбово в черен дим заради ТЕЦ на Ковачки - картинка 1

Собственикът обяснява, че е имало авария, еко активисти подозират повреда заради изгарянето на отпадъци

bTV сигнализира за задушаващо обгазяване на град Гълъбово през почивните дни.

В социалните мрежи се появиха клипове, запечатали случилото се в ТЕЦ "Брикел" в събота следобед.

От ТЕЦ "Брикел" казаха за bTV, че в събота следобед се е случила авария - изгорял е димен вентилатор. Случката наложила да преминат на мазут.

 

Дружеството е съгласувало действията си с контролните органи - Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Стара Загора.

Тъкмо заради използването на мазут е въпросният черен дим от комина на централата.

"В съботния ден не са отчетени превишения по нито един от наблюдаваните показатели на атмосферния въздух. Единствено е отчетено завишение по показател серен диоксид около 17:00 ч. в рамките на 218 микрограма при норма 350 микрограма", заяви Петя Папазова, директор на РИОСВ - Стара Загора.

Аварията не е първият източник на замърсяване в Гълъбово. В началото на юли прашна буря покри града. Като причина за запрашаването хората посочват така нареченото „черно езеро” на ТЕЦ „Брикел”, където се складира пепелта от изгорелите въглища. Наложената на централата глоба след инцидента беше 15 хил. лв.

„Те им разрешават работа без да им правят оценки за въздействие на околната среда, което за нас е недопустимо”, коментира Меглена Антонова  от „Грийнпийс” – България.

Според Доклад на организацията за 2018 г. ТЕЦ „Брикел” е изхвърлила в атмосферата 85 000 тона серен диоксид. А в края на юли Европейската комисия заведе дело срещу България за превишаване на нормите за серен диоксид в района на Гълъбово.

„Това е една технология, която е изживяла своя живот има нужда или да се направят големи инвестиции и те не се случват макар че тези централи получават много големи субсидии от държавата, те не инвестират в обновяване”, подчерта Антонова.

От ТЕЦ-а твърдят, че измервателните станции не са показали замърсяване на въздуха. В отговор до NOVA и предприятието, и енергийното министерство не са изяснили какво, кога и на каква стойност е модернизирано топлоелектрическата централа през последните години. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове