Гърция на ръба на хаоса - мигрантите се бунтуват срещу депортацията в Турция

Гърция на ръба на хаоса - мигрантите се бунтуват срещу депортацията в Турция - картинка 1
Гърция на ръба на хаоса - мигрантите се бунтуват срещу депортацията в Турция - картинка 2
Гърция на ръба на хаоса - мигрантите се бунтуват срещу депортацията в Турция - картинка 3
Гърция на ръба на хаоса - мигрантите се бунтуват срещу депортацията в Турция - картинка 4

В няколко турски града също протерстират, не искат бежанците обратно

В понеделник, 4 март, в съответсвие с постигнатото споразумение между Европейския съюз и Анкара, трябва да започне връщането на бежанци от Гърция към Турция. Планът вече предизвика протести, недоволство и заплахи със съд.

Вчера стотици мигранти, настанени в лагер на гръцкия остров Хиос, прерязаха телената ограда и излязоха навън, за да протестират. Те се опасяват, че ще бъдат връщани по родните си места. 

Около 1500 имигранти обитават лагера на о. Хиос от 20 март насам. Предполага се, че около 500 от тях са излезли извън него. 

Полицията съобщава за 300 и твърди, че наблюдава ситуацията. Вчера в района на центъра избухнаха сблъсъци. Чупени са прозорци в центъра, а 10 души са леко ранени. 

От 20 март центровете за бежанци на островите Лесбос, Лерос и Самос са от затворен тип.

Настанените там ще бъдат проверявани а, ако се окаже, че не отговарят на условията за статут на бежанци, ще бъдат връщани.

С връщането Брюксел се надява да спре бизнеса на трафикантите на хора.

Но планът е критикуван като незаконен.

Антимигрантски демонстрация се проведоха на много места в Гърция. 

В същото време, мигрантите, блокирани в импровизирания лагер на границата на Гърция с Македония, организираха протест с искания границата да бъде отворена,

за да могат да продължават пътуването си към Централна и Северна Европа.

Няколко десетки души, живеещи в Идомени, организираха демонстрация в събота сутрин,

блокирайки местен път за около час, настоявайки за евакуацията на над 11 000 бежанци, блокирани в „транзитните центрове“ в континентална Гърция.

Жителите на Идомени твърдят, че някои мигранти са разбили празни жилища в града, поради което местните не се чувстват в безопасност.

След вчерашните сбивания в бежански лагери между хора, които не искат да се връщат в Турция, днес и самите турци излязоха на протест. Няколко града недоволстват, че на тяхна територия се строят лагери. 

В крайбрежния турски град Дикили, стотици демонстрираха срещу възможността за настаняване на бежанците, изгонени от близките гръцки острови, особено от Хиос и Лесбос, където в събота имаше над 5000 мигранти. Турците протестираха срещу идеята и дори предложиха да платят на Европейския съюз, за да не им праща бежанци.

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове