Гърция не е записала всички бежанци

Гърция не е записала всички бежанци - картинка 1
Снимка: АП

Бъг в софтуера попречил на пълната регистрация на мигрантите, които са заминали към Европа. Така кашата с бежанската криза става още по-голяма

9/Гръцките власти не са извършвали пълна регистрация на мигрантите заради „бъг в софтуера“. Това е записано в официален документ на Европейската комисия от 4 март, съобщи БГНЕС.

„Гърция има проблем с бъг в софтуера и поради тази причина не може да взима пръстови отпечатъци от бежанците и да извършва пълната им регистрация.

Това на практика означава, че в базата данни на Еевропейския съюз липсват основни информации за мигрантите и бежанците, които са минали през южната ни съседка“,

пише буквално в документа. В него се подчертава, че граничната служба на ЕС Фронтекс трябва до 15-ти март да посочи всички свои нужди за мандата си в Гърция.

През миналата година на цялата територия на Европейския съюз са регистраирани 1,25 млн. бежанци. Над половината от тях – 750 хиляди души са преминали към останалите държави през Гърция и Македония.

От началото на тази година броят на преминалите мигранти е 90 хиляди.

Властите в Атина организирано транспортират с автобуси и влакове всички мигранти до македонския граничен град Гевгелия.

Днес в Брюксел ще се състои среща между ЕС и Турция, на която ще бъдат съгласувани усилията за спиране на потока от мигранти към ЕС. Натискът от Европа е Турция да приеме обратно всички мигранти от гръцките острови, които не са от Сирия.тина организирано транспортират с автобуси и влакове всички мигранти до македонския граничен град Гевгелия.

Според Евростат през 2015 година на Стария континент са потърсили убежище 363 000 сирийци, следвани от 178 200 афганистанци и 121 500 иракчани.

Европейският съюз ще поиска настоятелно от Турция и ще даде подкрепа на Гърция, за да помогнат двете страни да бъде урегулирана миграционната криза, да бъде окончателно затворен "Балканския път".

След неотдавнашната обиколка на Балканите, в Гърция и Турция, председателят на Европейския съвет Доналд Туск вярва, че е открил „европейски консенсус” (...) около една глобална стратегия, която, ако бъде приложена лоялно, може да помогне да се спре "потокът от мигранти”, информира АФП. Неговото решение е да се придържаме към правилата за свободно движение в Шенгенското пространство, като се оставят да влизат в Гърция само кандидатите за убежище. Това ще помогне до края на 2016 г. да се премахне граничният контрол, приложен едностранно от държавите вътре в ЕС. Да се експулсират обратно в Турция всички „икономически мигранти”, която ще ги връща на свой ред към страните, откъдето са тръгнали. Затова Анкара трябва да се съгласи да приеме от 1 юни "реадмисията" и в Турция да се върнат незаконните мигранти по гръцките острови.

Европа иска още Турция да засили и борбата си срещу контрабандистите, с помощта на кораби на НАТО в Егейско море. Генералният секретар на Атлантическия алианс Йенс Столтенберг похвали в неделя разширяването на военноморското участие, корабите на НАТО вече могат да "оперират в териториалните води" на Гърция и Турция, "в тясно сътрудничество" с двете страни. Над 30 хиляди мигранти остават блокирани в Гърция при мизерни условия заради действията на правителството в Атина, което не защитава външните европейски граници. Македония, подкрепяна от държавите от Балканите и Централна Европа, намаляваше през седмицата броя на влизащите мигранти, за да достигне в неделя едва стотина. Така Скопие защити границите на Европа от идващите организирано от Гърция мигранти.

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове