Гърция в траур: Наводненията взеха 15 жертви, 8 души засега са безследно изчезнали

Гърция в траур: Наводненията взеха 15 жертви, 8 души засега са безследно изчезнали - картинка 1

Най-тежко са пострадали градовете Мандра, Неа Парамос и Мегара, западно от Атина

Безсънна нощ за жителите на най-пострадалите от катастрофалните наводнения в Гърция райони.

Равносметката до момента е 15 загинали, 18 ранени са настанени в болници, а поне още 8 души засега се водят безследно изчезнали. Унищожена е инфраструктурата в пострадалите райони, по три национални магистрали има непроходими участъци и движението е отклонено.

Най-тежко са пострадали градовете Мандра, Неа Парамос и Мегара, западно от Атина.

Премиерът Ципрас обяви национален траур. От българското външно министерство съобщиха, че пострадали наши сънародници няма.

В посолството на България в Атина няма постъпила информация за пострадали или бедстващи български граждани вследствие на бедствието, съобщават от МВнР. От там препоръчват на българите, пътуващи или пребиваващи в южната част на Гърция да проявяват повишено внимание, да се осведомяват предварително за актуалната обстановка, да избягват засегнатите райони и да спазват стриктно указанията на местните власти.

Очаква се лошите климатични условия в района да продължат до 19 ноември. Българското посолство в Атина следи ситуацията и е в постоянен контакт с местните власти. При нужда българските граждани могат да се свържат с посолството на дежурния телефон за спешни случаи: +30 6937 096 220.

Припомняме, че Гърция обяви извънредно положение на остров Сими във вторник след проливните дъждове, които предизвикаха наводнения. Разрушени са много домове, прекъснато е и електроснабдяването. Придошлите води са отнесли в морето и десетки автомобили.

На острова са пристигнали подкрепления от пожарната и бреговата охрана, за да разчистват пътища и да изпомпват събралите се води. През уикенда пък британски турист се удави в колата си по време на буря на гръцкия остров Корфу.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове