Хакерска атака и рекет към най-големия месопреработвател в света

Хакерска атака и рекет към най-големия месопреработвател в света - картинка 1

Възможни са недостиг на месо и по-висОт компанията смятат, че атаката идва от престъпна групировка, която вероятно е базирана в Русияоки цени

Най-голямата месопреработвателна компания в света JBS стана жертва на сложна кибератака, съобщава Би Би Си.

Компютърните мрежи на JBS са били ударени и това е причинило временно спиране на някои операции в Австралия, Канада и САЩ. Ситуацията е засегнала хиляди работници.

От компанията смятат, че атаката идва от престъпна групировка, която вероятно е базирана в Русия, съобщава Белият дом. Тя може да доведе до недостиг на месо на пазара или да повиши цените, прогнозира британската медия.

Хакерите са проникнали в компютърната мрежа и са заплашили да причинят смущения или да изтрият файлове, ако не им бъде платен откуп.

Белият дом съобщава, че ФБР разследва случая.

JBS е най-големият доставчик на месо с повече от 150 завода в 15 държави и над 150 хил. работници. Компанията е основана в Бразилия през 1953 г. от Хосе Батиста Собриньо и първоначално е кланица. Зарежда супермаркети и вериги за бързо хранене като McDonald's. В САЩ JBS осигурява близо 1/4 от говеждото месо и 1/5 от свинското.

JBS твърди, че е направила "значим прогрес" в справянето с кибератаката и се надява, че огромната част от заводите й ще работят днес. В понеделник оттам заявиха, че са спрели всички засегнати ИТ системи в момента на засичане на атаката и че резервните сървъри не са били засегнати.

ИТ системите са ключови в модерните месопреработвателни заводи, тъй като компютрите служат на много нива, включително фактуриране и доставки.

Mинaлия мeceц дocтaвĸaтa нa гopивo в югoизтoчнaтa чacт нa CAЩ бeшe cпpянa в пpoдължeниe нa няĸoлĸo дни, cлeд ĸибepaтaĸa. Соlоnіаl Ріреlіnе пoтвъpди, чe e плaтил oтĸyп зa 4,4 милиoнa дoлapa нa ĸибepпpecтъпницитe.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове